Anglo American

De strategieën van vrijwel alle grote gediversifieerde grondstoffengroepen zijn onderling inwisselbaar: er wordt flink gesnoeid in de kosten, het dividend wordt fors verlaagd of zelfs helemaal geschrapt en activa die nu of in de nabije toekomst niet bijdragen aan de kasstromen worden verkocht of op non-actief gezet. Al die zaken zijn ook van toepassing op Anglo American, de vijfde grondstoffengroep ter wereld. Anglo pakt de herstructurering wel heel rigoureus aan en zal het aantal kernactiva dit jaar terugbrengen naar zestien, tegenover nog 45 vorig jaar. Anglo American presteerde vorig jaar beduidend slechter dan de meeste sectorgenoten. Bijna 70 % van de beurswaarde ging in rook op. De koers van Anglo American viel zelfs terug naar het laagste niveau sinds de introductie op de London Stock Exchange (LSE) in 1999.

Anglo besliste zich te concentreren op drie kernoperaties: diamant, platina en koper. Anglo is actief in diamant via de participatie van 85 % in De Beers, dat bijna de helft van alle ruwe diamanten ter wereld verkoopt. De platina-activa bevinden zich in Zuid-Afrika en Zimbabwe. Bij koper is het de bedoeling de productiecapaciteit van de mijnen in Chili op termijn te verdubbelen. Anglo mikt voor dit jaar op een positieve vrije kasstroom uit die drie kernactiviteiten. De vraag werpt zich op wat Anglo dan met de andere activa zal doen. Een deel ervan wordt verkocht en een ander deel eventueel afgesplitst in een afzonderlijk bedrijf. Anglo wil dat het afstoten van overtollige activa dit jaar 3 tot 4 miljard USD oplevert.

Een deel van de platinamijnen van het Rustenburg complex werd al verkocht aan Sibanye Gold. Anglo verkocht de niobium- en fosfaatactiviteiten voor 1,5 miljard USD aan China Molybdenum. Bij de Australische steenkoolactiva die in de etalage staan, is een deal bijna rond. Het lot van de Samancor-joint venture (mangaan) met South32 blijft nog onduidelijk. Dat is ook het geval wat de grootste niet-kernactiviteit van de groep betreft: ijzererts. Anglo bezit een participatie van 70 % in het apart genoteerde Kumba Resources en bezit ook de Minas Rio-ijzerertsmijn in Brazilië. Een opleving van de ijzerertsprijs in de eerste jaarhelft zorgde even voor wat ademruimte, maar de klim lijkt niet duurzaam. Wellicht is een spin-off van ijzererts op dit moment de beste optie.

De tijdelijke opschorting van het dividend leverde een besparing van 1 miljard USD op. Anglo zal bovendien de kapitaaluitgaven dit jaar met 1 miljard USD verminderen, tot 2,9 miljard USD. Dit cijfer moet volgend jaar verder dalen naar 2,5 miljard USD. De nettoschuld, die eind vorig jaar nog 12,9 miljard USD bedroeg, moet dit jaar onder de grens van 10 miljard USD terugvallen.

Conclusie

Het herstructureringsverhaal van Anglo American oogt op papier erg mooi en is ook in de praktijk al een eind gevorderd. Alleen moet de geplande verkoop van activa ook echt rond raken, bij voorkeur tegen goede prijzen. Daarnaast moeten ook de grondstoffenprijzen zelf meewillen. Na een vrij goede eerste jaarhelft is het lang niet zeker dat het herstel zich zal doorzetten. Met een klim van 150 % sinds begin dit jaar heeft het aandeel al een voorschot genomen op de betere gang van zaken.

Advies: afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content