ANDY LUBBE BAKKER

Bijt van zich af

Reagerend op het verzoek van de Bijzondere Belastinginspectie ontkent Andy Lubbe Bakker, zaakvoerder van de Friary-groep, in alle toonaarden failliet te zijn of enige fraude in de Boelwerf-affaire te hebben gepleegd (zie Trends, 3 juli ’97).

Lubbe Bakker : “Na moeizame onderhandelingen hebben we een zeer gunstig huurcontract voor de Discovery uit de brand kunnen slepen. Op 20 juni ’97 sloten Friary Ocean Surveyor (FOS) en NMKN met akkoord van Gimvindus een langlopende overeenkomst af met Stolt Comex. Deze Noorse rederij, genoteerd op de New York Stock Exchange, zal vanaf september ’97 de kabellegger voor minstens vijf jaar huren (daarna nog negen jaar lang jaarlijks opzegbaar) tegen een prijs van 598.657 frank per dag of 18,55 miljoen frank per maand. Dat is bijna driemaal zoveel als de initiële dagprijs van 210.000 frank in ’92. Op 14 jaar betekent dat meer dan 3 miljard frank inkomsten, ruim voldoende om het uitstaand krediet van 2,2 miljard frank terug te betalen. Dat is dus meer dan het bod van 1,7 miljard frank waarover de krant De Morgen spreekt, maar waarvan ik geen weet heb. Bovendien voorziet het contract een koopoptie en beschikken we over een bankgarantie van Stolt Comex ter waarde van 2,1 miljard frank, die heel de periode van het contract dekt. Friary Ocean Surveyor, eigenaar van de Discovery, is dus geenszins failliet. Vorige maand nog stortten de aandeelhouders 20 miljoen frank aan de NMKN. Dit zijn terugbetalingen van opgenomen gelden voor de werkingskosten en geen achterstallen. Alle aflossingen zijn steeds volgens schema betaald.”

Wat de Navigator betreft, zegt Lubbe Bakker geen uitstaans te hebben met de onderaannemers noch ooit één frank in eigen zak te hebben gestoken : “Ik ben geen oprichter of aandeelhouder, alleen bestuurder en bedrijfsleider van de Friary-groep. Het is mogelijk dat mijn aandeelhouders eveneens achter de vennootschappen van de onderaannemers zitten, maar daar heb ik geen uitstaans mee. Bovendien is het Boelwerf zelf die met de onderaannemers contracten ter waarde van 800 miljoen frank afsloot. De pers beweert dat ik 251 miljoen naar fiscale paradijzen zou hebben versast. Maar dit bedrag heeft niets met fraude te maken. Het gaat om de uitbetaling van de contractueel bedongen voltooiingswaarborg na het eerste faillissement van Boelwerf ter waarde van 227 miljoen frank door de Bank Brussel Lambert (BBL), aangevuld met 24 miljoen frank voor de dading die wij met de curatoren afsloten na het tweede faillissement voor de afstand van onze eigendomsrechten op het schip.”

De bestuurder van de Frairy-groep vermoedt achter de hetze tegen zijn persoon een combine van Joris Van Thillo en De Morgen, waarin de familie Van Thillo belangen heeft : “De familie Van Thillo heeft nooit kunnen verkroppen dat mijn echtscheiding van Martine Van Thillo, dochter van Joris, in mijn voordeel werd uitgesproken.” Ook stelt Lubbe Bakker zich vragen bij de wijze waarop Herman Hellenbosch, voorzitter van de rechtbank van koophandel in Antwerpen, in oktober ’96 Frans de Roy, partner van zoon Hellenbosch in een Antwerps advocatenkantoor, tot bewindvoerder van drie van zijn bedrijven Jalbe, Elbe Agencies en Marine trade Bunkering aanstelde : “Zelfs na dading heeft hij lasterlijke informatie aan het BRTN-programma Ter Zake en De Morgen doorgespeeld. Daarom heb ik in februari ’97 tegen de Roy klacht ingediend wegens laster en eerroof. De Roy is er alleen maar op uit is om als curator het faillissement van FOS te bekomen, teneinde de Discovery te kunnen verkopen en een lucratieve commissie op de verkoopwaarde op te strijken.”

ANDY LUBBE BAKKER (FRIARY) Friary Ocean Surveyor (FOS), eigenaar van de Discovery, is geenszins failliet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content