Anarchitect

In België is Gordon Matta-Clark (1943-1978) vooral bekend om zijn destructieve architectuurinterventie Office Baroque in het Antwerpse ICC-gebouw in 1977. Hij sneed geometrische vormen uit muren of plafonds van vervallen gebouwen. Het Parijse Jeu de Paume brengt hulde aan de invloedrijke artiest.

In 1963 studeerde Matta-Clark Franse literatuur aan de Sorbonne: de plek waar hij onder invloed raakte van filosofische stromingen als het deconstructivisme en het situationisme. Legendarisch was zijn Parijse sloopperformance bij Les Halles in 1975.

Het gros van zijn interventies deed hij evenwel in New York, in leegstaande kraakpanden in de Bronx die rijp waren voor de sloop. Hij zaagde er fragmenten uit en maakte van de gebouwen geometrische sculpturen, als kruising tussen land art en performancekunst.

De meeste van zijn werken zijn uiteraard gesloopt. Maar Jeu de Paume wist voor de expo Anarchitect films, foto’s en video’s te verzamelen die de radicaliteit van de architecturale beeldhouwer illustreren.

Gordon Matta-Clark: Anarchitecte, van 5 juni tot 23 september in Jeu de Paume in Parijs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content