Amerika boven
Politieke problemen en de dreiging van Amerikaanse sancties voor de Europese autosector zullen blijven wegen op Europese aandelen, verwacht David Ross, beheerder van het fonds Echiquier World Equity Growth. Hij zoekt zijn heil in grote Amerikaanse bedrijven.
In het segment van fondsen die investeren in grote internationale groeiwaarden heeft La Financière de l’Echiquier een solide reputatie opgebouwd dankzij de prestaties die David Ross behaalde aan het hoofd van zijn fonds Echiquier World Equity Growth (het vroegere Echiquier Global). Het fonds heeft een Morningstar-rating van vier sterren en sloot als een van de weinige producten 2018 positief af. “Het is voor een geconcentreerde portefeuille als de onze (ze bevat 21 aandelen, nvdr) mooi een positief resultaat neer te zetten in een moeilijk jaar, en dat terwijl we aan het begin van het jaar nog bedrijven als Facebook en NVidia in portefeuille hadden”, zegt David Ross.
Ik denk niet dat de Federal Reserve ditmaal een recessie zal veroorzaken” – David Ross
Europa out
David Ross staat bekend om zijn uitgesproken beheerkeuzes. In de laatste maanden van 2018 is hij volledig uit Europese aandelen gestapt. “Gezien de politieke problemen en het risico op Amerikaanse sancties voor de Europese autosector is het moeilijk nog elementen te vinden die me warm maken voor Europese aandelen”, onderstreept David Ross. “De Europese economie keert na enkele rondjes op het circuit terug naar de pitlane, terwijl de Verenigde Staten opnieuw op de baan zijn verschenen na een motorwissel.”
Europa is in de portefeuille grotendeels vervangen door de opkomende markten, meer bepaald Latijns-Amerika (Femsa) en China (de verzekeraar Ping An). “Die markten komen steeds gunstiger uit onze kwantitatieve analyse en vertegenwoordigen nu meer dan 15 procent van de beheerde activa, het hoogste niveau in vele jaren.”
Amerika in
60 procent van de beheerde activa bestaat uit grote Amerikaanse kapitalisaties. “Voor hun hoge kwaliteit en hun lage schuldgraad. Maar als we puur naar de omzet kijken, dan vertegenwoordigen de Verenigde Staten slechts 30 procent”, duidt David Ross. Hij is ervan overtuigd dat die groeiwaarden de grootste kans bieden om de referentie-indices op lange termijn te verslaan.
“Bovendien verwacht ik niet onmiddellijk een recessie op de Amerikaanse markt. Sterke vertragingen waren in het verleden vaak te wijten aan snelle renteverhogingen door de Fed, om de inflatie te remmen. Nu blijft de stijging van de prijzen nog zeer binnen de perken. Ik denk niet dat de Federal Reserve ditmaal een recessie zal veroorzaken.”
Technologie
Een ander kenmerk van Echiquier World Equity Growth is de alomtegenwoordigheid van de technologiesector. “Dat is in grote mate toe te schrijven aan groepen als Visa of Mastercard, die geen zuivere technologiewaarden zijn”, stelt David Ross. Na de problemen van NVidia en Facebook heeft hij de vertegenwoordiging van technologiebedrijven in de portefeuille overigens sterk teruggeschroefd.
“We focussen minder op onlinereclame, een sector waar we de groei in de komende jaren zien afnemen tot meer normale niveaus van rond 20 procent per jaar. In het segment van de cloudtoepassingen zien we nog grote ontwikkelingskansen. Daar zal de omzetstijging wellicht nog versnellen in de komende jaren.” Enkele voorbeelden daarvan in de portefeuille zijn Amazon (de grootste positie), Salesforce, Oracle en Microsoft.
Ross is zeer positief over de veranderingen op het niveau van het managementteam bij Microsoft. “Door minder te focussen op de verkoop en meer op de gebruikers, is de groep nu meer gericht op diensten. Ze heeft een geslaagde transitie doorgemaakt.” Dat is niet het geval voor Apple, oordeelt Ross: “Apple heeft nog altijd geen andere groeibron ontwikkeld naast smartphones.”
Fouten
Ross staat veel sceptischer tegenover NVidia, dat twaalf maanden geleden nog een van de technologische zwaargewichten in de portefeuille was. “Als je bij het beleggen nooit eens een fout maakt, wil dat zeggen dat je te weinig risico’s neemt. De directie van NVidia was niet in staat goed te communiceren over de problemen met cryptomunten. Bovendien lijkt ook de omzetgroei in datacenters te vertragen, een segment waarin de concurrentiestrijd almaar heviger zal worden. Tot slot is het potentieel in artificiële intelligentie nog verre van een zekerheid”, meent nog David Ross. “In een portefeuille die zo geconcentreerd is als de onze, moet ik een absoluut vertrouwen kunnen hebben in wat de bedrijfsleiders me vertellen.”
In het segment van de cloudtoepassingen zien we nog grote ontwikkelingskansen” – David Ross
Mik ook op klein en middelgroot
David Ross belegt bij voorkeur in grote Amerikaanse bedrijven, maar de Amerikaanse markt biedt ook talrijke mogelijkheden voor meer avontuurlijke beleggers. Zo is Henrik Blohm, beheerder van het fonds BL-American Smaller Companies, ervan overtuigd dat middelgrote kapitalisaties de beste keuze zijn voor een blootstelling aan de Amerikaanse beurs. Het fonds zette in 2018 een stijging van 5 procent neer en kreeg onlangs vijf sterren van Morningstar. Het richt zich vooral op sterk groeiende bedrijven. Die zijn goed voor 50 tot 75 procent van de beheerde activa. Maar er zijn ook kleinere blootstellingen aan waarden met een hoge discount of bedrijven met een stabiele evolutie van hun activiteit.
“Wij beleggen in bedrijven met goede vooruitzichten. Onze voorkeur gaat uit naar bedrijven die hun winsten herinvesteren in groei-initiatieven voor de komende jaren”, aldus Blohm, die vooral bedrijven in de sectoren van de binnenlandse consumptie of de gezondheidszorg overweegt. “Middelgrote bedrijven (marktkapitalisatie tussen 5 en 15 miljard dollar, nvdr) zijn meer actief op de binnenlandse markt. Hun aandelenkoersen zullen daarom minder snel onder druk komen te staan door de dreiging van een handelsoorlog tussen de VS en China.” Hij is er ook van overtuigd dat de Amerikaanse economie in de goede richting zal blijven evolueren.
Tot slot herinnert hij eraan dat middelgrote bedrijven historisch gezien betere beursvooruitzichten bieden, zowel ten opzichte van grote als kleine kapitalisaties. Hun volatiliteit is ook minder hoog. “Die bedrijven zijn ook weinig vertegenwoordigd in de portefeuilles van institutionele beleggers en worden relatief weinig gevolgd door beursanalisten, waardoor een actieve beheerder makkelijker anomalieën in de waardering kan vinden.” Henrik Blohm geeft ook aan dat het voor Europese beheerders makkelijker zal zijn rechtstreeks toegang te krijgen tot de managementteams als ze de Amerikaanse markt benaderen via middelgrote kapitalisaties.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier