“AMBTENAREN HOUDEN NIET VAN GOLF”
ZEVEN GOLFTERREINEN IN KNOKKE.
West- en Oost-Vlaanderen zijn arm aan golfterreinen. Maar golf vraagt ruimte, en die is niet zo makkelijk te vinden. Ecologische overwegingen en bepalingen van ruimtelijke ordening gooien roet in het eten. Projecten in Sint-Niklaas, Aalst, Dendermonde, Grimbergen en Wetteren raakten verticaal geklasseerd; gemeentelijke initiatieven aan de kust verdwenen in de doofpot: het duinendecreet en de bouwbeperkingen in de polders roepen de golfontwikkelaars een halt toe.
“Startende golfclubs moéten regels overtreden. Die dubbelzinnige situatie maakt het moeilijk om investeerders te lokken,” zegt penningmeester van de golfbond Raymond Kilian. “Vergunningsaanvragen stranden op het duinen- of mestdecreet, op vogelrichtlijnen en structuurplannen,” fulmineert burgemeester Leopold Lippens van Knokke. “Ambtenaren werken de ontwikkeling tegen, want zij houden niet van golf.”
Het Structuurplan Vlaanderen slorpte nochtans de nota- Waltniel op, die plaats openhoudt voor nieuwe Belgische golfterreinen en vooral kleine, goedkope oefenbanen. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening schuift de zwartepiet door: “De invulling van de golfzones binnen het Structuurplan ligt bij de provinciale en gemeentelijke overheden.” Dat creëert mogelijkheden: het Oost-Vlaamse Wachtebeke, bijvoorbeeld, krijgt een publiek golfterrein van 450 hectaren op het provinciale domein. 27 holes, plaats voor duizend spelers. Door de enorme vraag dreigt de toekomstige club nu al zijn roeping van recreatieoord te verliezen en van publieke naar privé-golf te evolueren, zoals dat eerder al in Brasschaat gebeurde.
Op 23 april bespreken de burgemeesters van Koksijde, De Panne en Nieuwpoort of ze – eventueel via een intercommunale – een golfterrein aan de westkust kunnen financieren. De plannen zijn nog embryonaal, de optie van het militair domein in Koksijde hebben de burgemeesters verlaten, nu het leger besloot om er opnieuw F-16-vliegtuigen te laten neerstrijken. Burgemeester Willy Vanheste van De Panne. “Een terrein zou een sterke troef zijn om het wintertoerisme in de regio te bevorderen.”
Ook Knokke wil een (tweede) terrein, met 36 holes, de helft publiek en de helft privé. Lippens heeft een formule uitgedacht: “De stad investeert 500 miljoen frank en verhuurt het terrein voor een lange periode aan een particuliere uitbater.” Alleen subsidies creëren golfterreinen. “Privé-investeerders vind je niet, door de hoge kosten en de grote rechtsonzekerheid.” Spaanse en Portugese investeerders bouwden golfterreinen met Europese subsidies die de economische ontwikkeling van de Algarve en de Costa del Sol moesten bevorderen. België houdt de subsidiekraan dicht: van golf als toeristische trekpleister is hier geen sprake. Lippens, de schouders ophalend: “Als Knokke in Florida was, lagen er zeven golfterreinen rond.”
Frank Demets – Daan Killemaes
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier