AMBTENAAR MET STIJL

Onlangs rolde het eerste nummer van het Vlaams Tijdschrift voor Overheidsmanagement (VTOM) van de persen. “Er is nood aan een kwalitatief hoogstaand forum waar ideeën kunnen worden ontwikkeld over het beheer van overheidsdiensten,” zo verantwoordt redactiesecretaris ( managing editor) Eric Vernaillen het initiatief. “Toegankelijk geschreven informatie voor en door topmensen, daar gaat het om.”

VTOM, uitgegeven door die Keure, heeft twee hoofdredacteurs : professor Geert Bouckaert (KU-Leuven) en Jean Dujardin, stadssecretaris van Gent. Vernaillen, directeur-generaal bij de Vlaamse administratie, is verantwoordelijk voor het Vlaams Instituut voor Overheidsmanagement, een vzw die in juni 1995 werd opgericht door topmedewerkers uit verschillende Vlaamse overheidsorganisaties, de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten, de Gimv, het Gemeentekrediet en de ASLK. De Vlaamse minister van Ambtenarenzaken Luc Van den Bossche (SP) is voorzitter van de organisatie.

Sociaal wetenschapper Vernaillen (44j.) werkte vanaf 1986 trouwens meer dan twee jaar op het kabinet Van den Bossche, toen die de aanzet gaf voor grootscheepse hervormingen in de Vlaamse administratie. Vernaillen, die tot 1980 assistent was aan de Universiteit van Gent (organisatiesociologie), pendelde in de loop der jaren heen en weer tussen de federale en Vlaamse administraties.

Zijn tijdschrift wordt onrechtstreeks gesteund door de Vlaamse overheid, die een secretaresse en een kantoor ter beschikking stelt. Vernaillen heeft nog geen idee hoeveel exemplaren zijn tijdschrift zal halen. De Vlaamse administratie nam al 210 stuks af voor de stafmedewerkers.

Vernaillen plaatst het initiatief in een breder geheel. “De Vlaamse administratie oogt jonger en dynamischer dan de vroegere federale bureaucratie,” poneert hij. “VTOM heeft in die zin ook een symboolfunctie. Qua vormgeving en stijl willen we de modernisering van de administratie mee ondersteunen. Het dynamisme, de openheid en de stijl van het blad moeten afstralen op de ambtenaren en vice versa. Ambtenaren kunnen via het tijdschrift een debat voeren. In elk nummer zullen we, zoals nu met de Brabantse provinciegouverneur Lodewijk De Witte, topambtenaren interviewen op een journalistieke, informele manier. Voor het brede publiek kan dat voor de hand liggen, maar bij sommige ambtenaren komt dat toch ietwat vreemd over. We moeten leren leven met de transparantie.”

De redactiesecretaris woont in Puurs, is gehuwd en heeft drie kinderen. Zijn betrokkenheid bij de socialistische partijwerking brandt momenteel op een laag pitje. Zijn vrije tijd brengt hij soms door in concertzalen. “Ik heb een zwak voor àlle stijlen,” aldus de topambtenaar, “gaande van klassiek tot dEUS.”

ERIC VERNAILLEN (VLAAMS TIJDSCHRIFT VOOR OVERHEIDSMANAGEMENT) Modern vaktijdschrift voor en door moderne topambtenaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content