Ambassadeur voor drie weken?
Misschien kunnen we Tom Korologos al binnen drie weken opnieuw in deze rubriek brengen, want werkzekerheid heeft de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten in België maar tot het einde van het mandaat van president George Bush.
Zijn geringe werkzekerheid verhinderde de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten niet om zich onmiddellijk na zijn aankomst in België in te schrijven bij de chique golfclub Ravenstein in Tervuren. Tom Korologos (71) ziet eruit als een suikeroom, maar wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke personen in Washington. Zevenentwintig jaar lang werkte hij met ontzagwekkende doeltreffendheid bij Timmons & Company, een consultancy- en lobbykantoor waarvan hij medeoprichter was. Bij de klanten: Boeing, AT&T en George W. Bush, toen hij nog de baseballclub Texas Rangers bestuurde.
Na een journalistencarrière bij de New York Herald Tribune, werd Korologos media-adviseur van een Republikeinse senator. Negen jaar lang verdiepte hij zich in de raderwerken van de machtige Amerikaanse Senaat. Toen werd hij ter hulp geroepen door president Richard Nixon om ten tijde van het Watergate-schandaal advies te geven over de moeilijke relatie met de Senaat.
Na Watergate stortte Korologos zich op zijn lobbybedrijf, al bleef hij Republikeinse administraties kosteloos ten dienste staan. Zo hielp hij mee het pad effenen voor Henry Kissinger, generaal Alexander Haig en de huidige minister van Defensie Ronald Rumsfeld. Precies Rumsfeld stuurde hem in 2003 naar Bagdad, om er als speciaal adviseur deel uit te maken van het voorlopige bewind. “Alles was er gepolitiseerd, tot de handboeken wiskunde toe, waarin stond dat twee plus twee gelijk was aan vier bij de gratie van Saddam Hoessein.”
Als dank voor zijn prestaties in Irak bood Bush hem een ambassadeurspost aan. “Maar niet naar een land met een naam eindigend op stan.” Het werd België. Geen onbekend terrein: hij was hier al tijdens de wereldtentoonstelling in 1958 en profiteerde van de zestigste gedenkdag van de Bevrijding om ons land te leren kennen en te genieten van de Belgian waffles.
N. v. Y.
Als dank voor zijn prestaties in Irak bood president Bush hem een ambassadeurspost aan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier