Alternatieve mogelijkheden
“Het beste was om Fortis in zijn oorspronkelijke vorm te behouden. Maar we hadden noch de kennis noch de tijd om dit te realiseren toen de nood hoog was begin oktober. Nu blijft een suboptimale oplossing over”, zegt een waarnemer. Aan de scenario’s die nu voor Fortis Bank op tafel liggen (verkoop aan BNP Paribas of volle staatsbank) zitten pijnlijke weerhaken. Daarom worden alternatieve oplossingen naar voren geschoven, waarbij het plan van Koen Schoors een van de opmerkelijkste is.
Koen Schoors vat het samen: “Fortis verkoopt nog altijd ABN Amro aan Nederland, maar doet geen andere activiteiten van de hand. De Belgische, Nederlandse en Luxemburgse overheden injecteren het kapitaal dat ze eind september aanbrachten niet in de respectieve bankdochters, maar in de Fortis Holding. In ruil krijgen de overheden 50 procent van de Fortis Holding. Aan BNP Paribas kan het recht gegeven worden om ook een belang te nemen. Het plan kost de overheden dus niets extra, terwijl Fortis niet ontmanteld hoeft te worden en er dus geen synergievoordelen verloren gaan. Daarnaast versterken verschillende partners de Fortis Holding, zodat niet op één paard wordt gewed. Het grote struikelblok is hoe Nederland en BNP Paribas achter dit plan te krijgen. Maar in de geesten is iets aan het veranderen. BNP Paribas maakte de voorbije weken zelf de opening om te heronderhandelen. En de Nederlandse overheid heeft miljarden geïnvesteerd in ABN Amro en Fortis Bank Nederland, om vervolgens 7000 banen te moeten schrappen. Nu de Europese Commissie Nederland niet meer verplicht om onderdelen van ABN Amro te verkopen, hebben de Nederlanders Fortis Bank Nederland niet meer nodig om van ABN Amro een volwaardige bank te maken.”
Ook Kris Vansanten denkt, net als anderen, in dezelfde hoofdlijnen: “Elke opening om de deal te heronderhandelen, moet met beide handen worden aangegrepen. Mijn voorkeuroptie is een stand-alonescenario, al dan niet met re-integratie van Fortis Bank Nederland en eventueel Fortis Verzekeringen Nederland. Mits de staatswaarborg op interbancaire kredietverlening (van de Belgische staat en de ECB) behouden blijft, zal dit niet leiden tot een run on the bank. Ook ga ik ervan uit dat de Belgische overheid in dit scenario haar participatie in Fortis Bank inbrengt in de Holding, in ruil voor een participatie. Na enkele jaren kan deze participatie dan opnieuw verkocht worden aan de aandeelhouders, met een meerwaarde voor de staat en het behoud van een beslissingscentrum in België.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier