Alternatief voor volatilileit

De volatiliteit beheersen is de belangrijkste uitdaging voor 2016, zegt Fabrice Cuchet, de CIO Alternative Investments van Candriam Investors Group.

Candriam Investors Group heeft moeilijke momenten achter de rug, maar de herinneringen daaraan beginnen te vervagen sinds de overname door de Amerikaanse groep New York Life begin 2014. De prestaties van de fondsen zijn er ook sterk op vooruitgegaan. Dat bleek begin dit jaar nog eens, toen twee producten van de vermogensbeheerder werden bekroond tijdens de Trends Fund Awards.

Candriam, dat sterk aanwezig is in België via het netwerk van Belfius, is ook een van de pioniers in alternatieve beleggingen. De fondsen in dat gamma liggen mee aan de basis van het inter-nationale succes van de beheerder. De groep heeft een grote expertise opgebouwd in absolute-returnfondsen — producten die tot doel hebben een positieve prestatie neer te zetten, ongeacht de marktomstandigheden. Fabrice Cuchet is de CIO Alternative Investments van Candriam.

Wat is het belang van die alternatieve producten voor Candriam?

FABRICE CUCHET. “We zijn al twintig jaar actief in dat segment. De activa onder beheer zijn sinds begin dit jaar gestegen van 5 tot 7 miljard euro.”

Wat zijn uw verwachtingen voor 2016?

CUCHET. “De rente zal laag blijven en er zullen steeds meer verschillen zijn in het beleid van de grote centrale banken. De monetaire interventies worden een bron van onzekerheid en volatiliteit op de markten, temeer omdat de Amerikaanse Federal Reserve zich de voorbije kwartalen al geregeld heeft tegengesproken.

“Tegelijk is de liquiditeit op de markten sterk afgenomen. Veel banken kunnen niet langer voor eigen rekening aan trading doen door de veel strengere regelgeving (Bazel 3 voor banken en Solvency 2 voor verzekeraars, nvdr). De omvang van de Amerikaanse bedrijfsobligatiemarkt die in handen is van beleggingsfondsen en ETF’s, is sinds de crisis van 2008 verdrievoudigd, terwijl er vier keer minder banken in actief zijn. De concentratie van spelers leidt tot een hogere volatiliteit en een toename van het kuddegedrag, flash crashes en grotere hausse- en baissebewegingen.”

Is het opdrogen van de liquiditeit onomkeerbaar?

CUCHET. “Niets is onomkeerbaar, maar de komende jaren blijft het moeilijk liquiditeit te vinden op de markten. Het is een onderstroom die zelfs de meest liquide markten treft, zoals die van de Amerikaanse en de Duitse overheidsobligaties. Er zijn minder spelers om de markt te stabiliseren. De volatiliteit zal dus hoog blijven.”

Wat kunnen beleggers doen om zich daartegen te beschermen?

CUCHET. “We kunnen onze portefeuilles niet langer beschermen door te vluchten in overheidsobligaties. De winst die een vlucht naar kwaliteitspapier bij nieuwe volatiliteitspieken oplevert, weegt niet op tegen het potentiële verlies als de rente opnieuw begint te stijgen. Japan toont aan dat een sterke daling van de beurzen in een periode van ultralage rente de obligatiemarkten minder sterk doet stijgen en beleggers dus niet meer beschermt.

“De belangrijkste vraag is welk product de overheidsobligaties in de portefeuilles kan vervangen of aanvullen. Het is belangrijk dat cliënten focussen op producten die een doorgedreven risicobeheersing aanbieden — of het nu gaat om absolute return, total return, of unconstrained of flexibel beheer. Al die begrippen verwijzen naar de noodzaak om zich los te maken van de indexen. Beleggers mogen niet tevreden als hun fonds maar 40 procent aan waarde inboet als de markt 50 procent verliest.”

Frédéric Dineur

“We kunnen onze portefeuilles niet langer beschermen door te vluchten in overheidsobligaties”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content