Als uw computer te traag werkt…

Zelfs de krachtigste computer kan vertragen. Ren niet meteen naar de hersteldienst. We wijzen op enkele ‘reddende gebaren’.

Over het algemeen is een vermindering van de snelheid van uw pc niet te wijten aan het materiaal. Eric Schmidt, bij Hard & Soft Support verantwoordelijk voor het onderhouds- en herstellingscentrum, bevestigt: “In 90 % van de gevallen is de vertraging op een pc toe te schrijven aan software.” Dergelijke problemen kunnen doorgaans door een onderhoudscentrum op afstand geregeld worden door gebruik te maken van programma’s die toelaten om de computer via het internet te controleren. Of u kunt zelf aan de slag. Hierna volgt een lijstje van de mogelijke oorzaken van een dergelijke vertraging:

De harde schijf zit vol. Het wordt aangeraden om op een pc die onder Windows XP of 2000 draait, 5 % tot 10 % ruimte vrij te houden. Windows gebruikt immers de harde schijf om tijdelijke bestanden op te slaan – een soort kladjes – die dienen om de programma’s en een aantal taken van de computer te beheren. Als de schijf bijna vol is, kan dat niet meer.

Gefragmenteerde schijf. Op een nieuwe pc worden de bestanden allemaal opgeslagen op een enkele zone van de schijf. Gaandeweg geraken ze echter gefragmenteerd in kleine stukjes, verspreid over heel het oppervlak van de schijf en dat verlengt de toegangstijd tot 10 %. Het is mogelijk om de schijf te defragmenteren (een functie die zich in het controlpanel van Windows bevindt), maar dat gebeurt best ’s nachts, want die operatie neemt heel wat tijd in beslag.

Onvoldoende centraal geheugen. Elk programma wordt opgeladen in het geheugen naast het al omvangrijke volume dat in beslag genomen wordt door Windows (zo’n 128 Mb). Als er te veel programma’s tegelijk openstaan (de icoontjes daarvan verschijnen onderaan op het Windows-scherm) kan het zijn dat de limiet bereikt wordt. Het volstaat dan om de overbodige programma’s te sluiten om meteen sneller te kunnen werken. De recente apparaten die uitgerust zijn met Windows XP, hebben ten minste 512 Mb aan ram-geheugen nodig. Voor zwaardere programma’s zoals AutoCad of Photoshop moet 1 tot 2 Gb voorzien worden (een geheugenmodule van 512 Mb kost tussen 50 en 100 euro).

Permanente programma’s. Heel wat programma’s, die vaak van het internet gedownload werden, draaien mee op de achtergrond en laden zichzelf op als de computer gestart wordt (MSN Messenger, Skype enz.). Ze vervullen hun taken discreet, maar slorpen wel capaciteit van uw pc op. Het gaat bijvoorbeeld om programma’s zoals Desktop Search van Google, waarmee op de computer bestanden kunnen opgezocht worden. Soms moeten die uitgeschakeld worden. Om na te gaan welke programma’s opladen bij het opstarten van de computer, moet u eens kijken naar de band rechts onderaan op het scherm. Daar verschijnen de iconen van de programma’s die sowieso opgeladen worden (rechts klikken met de muis om ze uit te schakelen).

Virussen en spyware. Een virus kan de computer afremmen. Spyware kan dat eveneens. Dergelijke programma’s snuffelen in de inhoud van uw pc en doen op het scherm advertenties verschijnen die betrekking hebben op de interessesfeer van de gebruiker. Die permanente en haast onzichtbare activiteit doet de computer vertragen. De oplossing bestaat erin een antivirusprogramma in te schakelen (Norton, McAfee enz.). Let op: ook die antivirussoftware vertraagt de computer.

Harde schijf beschadigd. Er kunnen ook vervelender redenen zijn. Als de harde schijf lange tijd lijkt rond te draaien bij het zoeken naar informatie, kan het zijn dat ze beschadigd is. De mogelijkheid bestaat om ze met software te herstellen door de beschadigde zones te neutraliseren. Preventieve vervanging is een betere oplossing.

Boris Jancen

Software is de belangrijkste oorzaak van snelheids-vermindering. Sommige programma’s draaien op de achtergrond en slorpen pc-capaciteit op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content