Als de markt stagneert
De beurzen kennen niet alleen periodes van stijgingen en dalingen, maar ook van stagnatie. Legg Mason Capital Management keek naar het verleden om te achterhalen welke strategie in zo’n periode het meest oplevert.
Het jaar 2008 werd gekenmerkt door een sterke daling en 2009 door een stevig herstel. Wat staat er ons in 2010 te wachten? Het is nog te vroeg om ons daarover uit te spreken. Wat de westerse beurzen betreft, is men het er echter min of meer over eens dat het jaar wel positief wordt, maar met rendementen die heel wat minder spectaculair zullen zijn dan vorig jaar. We moeten toegeven dat de indices tot nog toe niet echt in feeststemmig waren. Van januari tot midden maart daalde de Dow-Jones EuroStoxx 50 met 2 % en de S&P500 liet een magere 3 % winst optekenen. Robert Hagstrom, beheerder van het fonds Legg Mason Capital Management Growth (ISIN-code: IE0034203939), herinnert eraan dat er naast periodes van stijgingen en dalingen, die jaren kunnen duren en die de beleggers gewend zijn, ook ‘gematigde’ periodes bestaan. De recentste fase van stilstand op de markten begon op 1 oktober 1975. De Dow-Jones bevond zich toen op 784 punten. Op 6 augustus 1982 – zeven jaar later – sloot hij op exact hetzelfde niveau af! Volgens Robert Hagstrom zijn die periodes van stagnatie vaak moeilijk om mee om te gaan. De aanhangers van een passieve indexaanpak hebben het dan moeilijk om winst te maken en strategieën van kortetermijntrading blijken maar zeer zelden rendabel te zijn. Het is in die periodes immers zeer moeilijk om het goede aan- en verkoopmoment voor aandelen te bepalen. Volgens Robert Hagstrom is het niet duidelijk of we op dit ogenblik op zo’n periode afstevenen: “De recente statistieken van de Amerikaanse economie waren goed, maar we zullen moeten wachten op de gegevens van het tweede halfjaar om een bevestiging van een stevig herstel te krijgen. Op dit ogenblik blijft de markt vooral ter plaatse trappelen, wat erop lijkt te wijzen dat hij niet op een V-vormig herstel anticipeert.”
Welke strategie?
Betekent dat dat het onmogelijk is om winst te maken in periodes van stagnatie? Helemaal niet! Volgens Robert Hagstrom zijn er zelfs in zo’n periode heel wat mogelijkheden om goed te presteren voor beleggers die hun aandelen drie tot vijf jaar bijhouden. Het bewijs: tussen 1975 en 1982 waren Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van Warren Buffett, en het Sequoia Fund, beheerd door Bill Ruane, goed voor een gecumuleerd rendement van respectievelijk 675 % en 415 %! “Wij stelden een korf samen van de 500 grootste beurskapitalisaties en hebben hun evolutie in die periode bestudeerd. Op één jaar ging de koers van 3 % van de aandelen er met minstens 100 % op vooruit en op drie jaar verdubbelde de koers van 18,6 % van de aandelen, dat zijn er 93 op 500. De index bleef nagenoeg ongewijzigd”, zo stelt de strateeg van Legg Mason Capital Management vast.
Legg Mason Capital Management trekt graag lessen uit het verleden en vroeg aan Empirical Research Partners om te bepalen welke beleggingsstrategieën in die periode het meest opleverden. Uit het onderzoek bleek dat de ‘waarderingsstrategie’ de beste resultaten gaf, met een 60 % beter resultaat dan het historische gemiddelde. ‘Kwaliteit van de resultaten’ en ‘Aanwending van kapitaal en financiering’ volgden. De strategie ‘Momentum’ sloot het rijtje. En eigenlijk is dat een logische volgorde: “De momentumstrategieën (die erin bestaan op een markttrend mee te surfen, bijvoorbeeld door de voorkeur te geven aan een bepaalde sector of regio) leveren vooral goede resultaten op wanneer de markt in een duidelijke richting gaat en sterk gekoppeld is aan het beleggersentiment. In een stagnerende markt schommelt dat sentiment omdat er niet voldoende visibiliteit is. Tussen 1975 en 1982 bestond de optimale strategie erin de ondergewaardeerde groeiaandelen met een grote beurskapitalisatie te selecteren. Ondernemingen die erin slagen hun omzet en/of winst te doen toenemen terwijl de markt ter plaatse trappelt, moeten logischerwijs beter presteren”, zo besluit Robert Hagstrom. (C)
door Béatrice Denis
“Historisch gezien, is de selectie van ondergewaardeerde groeiaandelen met een grote beurskapitalisatie de optimale strategie bij een stagnerende markt.”
Robert Hagstrom
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier