“Als België splitst, moeten de Vlamingen Brussel behouden”

Paul Buysse is een raadgever van prins Filip, een steunpilaar van de Orde van den Prince en bevriend met talrijke Franstaligen. Hij wordt een uitzondering.

“Prins Filip heb ik in 1990 voor de eerste keer gezien als een minzame, bezorgde, zeer jonge en zeer onervaren man. Hij kwam net terug van Amerika. We hebben het meteen goed kunnen vinden, van mens tot mens. Ik babbel graag met hem over het federale België, over de monarchie, over de toekomst van Europa. Is die belangstelling voor het hof unitaristisch en belgicistisch? Kom zeg. Je mag je wortels niet verloochenen: ik ben Antwerpenaar en Vlaming, dat zijn de plekken waar ik van houd en waar ik voor werk. Ik handel zoals Luc Vansteenkiste en Piet Van Waeyenberge met zijn Flagey. We zijn nog niet toe aan een secessie.”

“De Vlamingen kennen de Walen niet meer en kennen evenmin Brussel, en dat is zeer betreurenswaardig. Bancair, politiek, Europees en cultureel moet je daar immers zijn. Brussel heeft in de ogen van de Vlamingen zo’n slecht imago dat ik er vaak bij ontmoetingen, concerten en cocktails alleen sta. Dat bestaat in geen enkel land.”

Buysse verdedigt een tolerant, internationaal en democratisch Vlaanderen en wijst onze navelstaarderij af. “Ik wil in dialoog gaan, zoals Karel Vinck, die hetzelfde patroon volgt, met Daniel Janssen van Solvay, Georges Jacobs van UCB en Elio Di Rupo van de PS. Ik ben geen extremist en van nature tolerant. Tegen Di Rupo zeg ik ongezouten wat ik denk.”

België is een appartementsgebouw met veel verschillende mensen en strekkingen, aldus Buysse. In dat gebouw is er een groeiende apartheid van Vlamingen en Walen. “Wie kijkt naar VRT én RTBf? Wie leest De Standaard én La Libre Belgique? Guy Verhofstadt is een Gentenaar. De premier van België die in Marche-en-Famenne moet zeggen wat er dient te gebeuren, is gekozen door burgers uit het verre Gent.”

“Een derde van mijn adressenboekje is Franstalig. In de raad van bestuur van Bekaert zetelen Charles de Liedekerke en Georges Jacobs. Daniel Janssen ken ik van de Conference Board. Gui de Vaucleroy is een knappe man, Beckers jr. evenzeer. Wij hebben allemaal dezelfde problemen met de federale regering. Zij hebben problemen met hun twee Waalse regeringen, wij met de Vlaamse regering. Dus is het interessant tocomparenotes. Ik ben gelukkig nooit geconfronteerd geweest met FDF’ers. De contacten op hoog niveau worden kleiner en de gemengde huwelijken nemen af. Als België verder uiteendrijft bij een nieuwe fase in de staatshervorming, zal de afstand toenemen.”

“Ik hoop dat wij de tijd krijgen om de regionale profilering op een vriendelijke manier scherper te maken. Als er een splitsing komt, moeten de Vlamingen in ieder geval Brussel behouden. Dat is vandaag een onbestuurbare stad met twee gouverneurs en negentien satrapen. Herlees jullie essay ‘Brussel, Washington aan de Zenne’ van 1985. Trends was de gangmaker en ik heb het gesponsord. Dat blijft de toekomst van onze hoofdstad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content