Alliantie met New York Stock Exchange?

Jean-François Théodore, voorzitter van de fusiebeurs Euronext, was vorige week in Brussel voor de uitreiking van de Cash! Awards, de jaarlijkse prijzenslag van ons beleggersblad Cash!. Er gaat geen maand voorbij of er wordt in de beurswereld wel een of ander ambitieus fusieplan gelanceerd. Verdrinkt Euronext binnenkort tussen nieuwe reuzen?

JEAN-FRANÇOIS THÉODORE (EURONEXT): “Er zijn genoeg grootste plannen, de vraag is of ze haalbaar zijn. Tot hier toe is ons bescheiden project het enige dat ook werkelijk gerealiseerd is. Een beurs is een uiterst complex net van onderhandelingen en transacties. Er zijn zeer hoge investeringen mee gemoeid, vooral voor de clearing en de vereffening. Voor elk van de betrokken bedrijven bieden ze verschillende soorten producten. Alle producten zijn ergens juridisch verankerd en er gelden strenge veiligheidsnormen, net zoals in de luchtvaart en in de verzekeringsindustrie. Daarom denk ik dat beurzen inderdaad zullen consolideren, maar eerder in clusters zoals Euronext dan in één grote megafusie. Grootschaligheid is voor een volgende fase.

TRENDS. Heeft Euronext zelf belangstelling voor wereldwijde projecten?

THÉODORE: “Zoals alle andere grote spelers hebben wij dergelijke grootschalige projecten in de la liggen. Een samenwerking met New York Stock Exchange is bijvoorbeeld mogelijk om tot een wereldwijde effectenmarkt te komen. Dat zou betekenen dat er 24 uur per dag kan worden verhandeld. Maar er zijn technische en vooral juridsiche problemen. Uit marktonderzoek blijkt dat dergelijke grote platformen enkel voor zeer grote bedrijven nuttig zijn. We spreken over een 100- of 200-tal bedrijven wereldwijd, voornamelijk Amerikaanse bedrijven. Bovendien is het voor buitenlandse maatschappijen verboden schermen te plaatsen in Amerikaanse beurzen. We kunnen hoogstens tot een alliantie komen, niet een fusie.”

Op de agenda van het eerste semester staat de beursintroductie van Euronext. Waarom wil Euronext naar de beurs?

THÉODORE: “Om precies dezelfde reden als elk ander bedrijf dat naar de beurs gaat. Ten eerste geeft de notering een bijkomende waarborg voor doorzichtigheid en performantie. Ten tweede is de beurskoers een uitdrukking van de waarde van het bedrijf. Ten derde is dat de juiste omgeving om financiële operaties uit te voeren zoals het werven van middelen, het uitwisselen van kapitaal, toenaderingen en fusies.”

Michèle Van der Plaetsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content