Alles voor de vogels

© GET

Tuinvogels zijn big business. Nestkastjes, graanmixen en voederhuisjes verkopen vlot bij tuincentra. Terwijl die vroeger twintig producten aanboden, zijn dat er nu ruim 300. De omzet explodeert mee.

Spectaculaire groei

De keuze aan producten zoals voederhuisjes en graanmengelingen voor kleine tuinvogels is spectaculair gegroeid de jongste vijf jaar. “We ontdekten een veel ruimer gamma in het noorden van Europa en het Verenigd Koninkrijk”, legt Jan Van de Velde uit, categoriemanager Dier bij Arvesta, de overkoepelende organisatie boven de 250 tuin-, dier- en bak-winkels. “In vijf jaar is onze omzet in dat segment vertienvoudigd.”

Vogels verkiezen kwaliteit

De prijzen voor vetbollen variëren van 1,8 tot 14 euro per kilogram. Hoe beter de kwalitateit, hoe duurder… en hoe liever vogels ervan eten. Uit een test van het Radio 2-programma De Inspecteur blijkt dat tuinvogels de grote bol van 5 euro/kilo (van Aveve) met veel vet, granen, zaden en meelwormen verkiezen. “De cake met schelpengrit, garnalen en kleine krabben valt ook in de smaak”, zegt de luisteraar die haar tuin als testlocatie ter beschikking stelde. “Opvallend is dat van de klassieke mezenbollen in het plastic netje niet of nauwelijks werd gegeten.”

Alternatieven voor groen netje

“Het netje moet verdwijnen”, vindt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. “Vogels kunnen erin blijven hangen en sterven. Maar ook eekhoorns en andere dieren gaan met die vetbollen en netje lopen. Het plastic komt dan in de natuur terecht.” Jan Van Velde staat daar open voor: “Ik zou het netje graag weren, maar in België vormt de vetbol met netje nog 80 tot 90 procent van de verkoop in dit gamma. We trachten dat te veranderen door duurzamere alternatieven aan te bieden, zoals hervulbare silo’s voor granen, vetbollen zonder netje, gedroogde insecten, meelwormen, pindakaaspotten en gevulde kokosnoten. Onze experts in de winkel sensibiliseren hun klanten.”

Voeder vooral in de lente

Wie tuinvogels in zijn tuin wil, voedert het best meer dan een paar vetbolletjes in de winter. Natuurpunt raadt aan het hele jaar te voederen. Vet in de winter, granen, nootjes en vruchten het hele jaar door. De producenten en de retailers volgen dat advies. “Vooral de lente is een belangrijk voederseizoen”, zegt Van de Velde. “Vogels vinden in ons verstedelijkt gebied niet altijd voldoende eten. Wie voeder met een hoog eiwitgehalte, zoals insecten, in zijn tuin aanbiedt, krikt hun overlevingskans fors op.”

Vogels houden van rommel

Wie meer tuinvogels wenst, kan ook andere aanpassingen doen. “Laat bladafval liggen. Dat gebruiken de vogels om hun nest mee te bouwen”, adviseert Natuurpunt. “Zorg voor een rommelig hoekje in de tuin en een doornstruik, een dichte struik of een heg, waarin vogels snel dekking kunnen vinden. Plant bessenstruiken.” Andere natuurverenigingen vragen te stoppen met het gebruik van pesticiden omdat die de voedselbron van vogels vergiftigen. En ook het piekfijn gemaaide gazon gaat beter op de schop. “Onze grasvelden zijn woestijnen voor vogels”, weet Van de Velde.

60 procent

van zijn tuindier- omzet draait Aveve in de herfst en de winter. “Het is een hardnekkig misverstand- dat tuinbewoners minder insecten uit de natuur halen omdat er gevoederd wordt, ” zegt Jan Van de Velde van Arvesta. “Vogels komen enkel dicht bij de mens eten halen wanneer ze in de natuur niet voldoende vinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content