Allenby krijgt greep op de zaak

De Australiër Robert Allenby is een goeie mepper, maar een slechte putter. Hij zocht en vond heil in de claw grip.

Robert Allenby wordt nog altijd beschouwd als een van de beste meppers in het profcircuit. Maar de 38-jarige Australiër heeft ook de reputatie dat hij er in de putting niets van terechtbrengt. Die leemte hoopt hij te hebben ingevuld met de nieuwe manier waarop hij zijn putter vasthoudt. Een niet meteen conventionele claw grip die vooral bekend werd omdat jongens als Craig Staedler, Chris De Marco, Mark Calcavecchia, Mark O’Meara of Vijay Singh op die manier speelden.

Voor een claw grip zet de golfer zijn rechterhand niet onder de linkse als hij de putter in de handpalm neemt, maar neemt de rechterhand veeleer de vorm aan van een schaar van een kreeft. Vandaar trouwens de naam: opzij of voor de putter, zodat de hand zo weinig mogelijk druk op de club uitoefent. Vooral spelers die bij een klassieke grip al te zeer hun rechterhand gebruiken, worden beter van de claw grip. Zo slaan ze immers niet langer met de polsen, waarbij ze parasietbewegingen maken die nefast zijn voor de precisie van de slag.

In de golfwereld wordt verteld dat het Vijay Singh was die in juli vorig jaar, voor de British Open, ging trainen met Allenby en de Australiër vertelde dat hij zijn club anders moest vasthouden. Een tip die nu vruchten afwerpt. Na een aanpassingsperiode raakte Allenby helemaal op kruissnelheid en won hij de laatste twee toernooien die hij in 2009 speelde: het Australian PGA Championship en de Sun City Challenge in Zuid-Afrika. “Die claw grip heeft me nieuw zelfvertrouwen gegeven, want in het verleden was het altijd de putting die me ernstige parten speelde in de majors. Nu ben ik een veel completere speler.”

Zoals trouwens bleek op 17 januari, toen de Australiër tweede werd in de Sony Open in Hawaii, ondanks een enkel die hij een paar dagen voor het toernooi op training had verzwikt. “Ik sta nu ook onder veel minder druk tijdens de putting”, zei hij toen. “Nu weet ik dat mijn score niet zal kelderen als ik eens een putt mis.”

Het ziet er dus naar uit dat Allenby met zijn claw grip een niveau kan klimmen in de hiërarchie. Nu kan hij immers vaak putten voor birdie, want zijn driving en lange slagen zijn uitstekend. Vorige week, tijdens het toernooi van Torrey Pines in Californië, waar hij het opnam tegen de Australiër, zei de Zuid-Afrikaan Ernie Els daarover: “Iedereen weet dat Robert altijd heel snel onder druk kwam in het korte spel. Als hij daar een oplossing voor vindt, dan zal hij de beste spelers van de wereld aankunnen.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content