Alleenheersers in de lucht
In een onopvallend gebouwtje in het Waals-Brabantse Court-Saint-Etienne huist Ballons Libert, de enige onderneming in de Benelux die omhulsels voor luchtballonnen ontwerpt. Een verhaal van old school naaimachines en tientallen vierkante meters stof.
IJzeren wetgeving en windvlagen
In Europa zijn nog amper tien bedrijven in het bezit van de EASA-erkenning die het recht geeft luchtballonnen te produceren. Er is wetgeving uitgewerkt die geldt voor heel Europa en die een forse impact heeft gehad op de sector. “De regels zijn bijzonder strikt”, legt Patrick Libert uit. “Voor ons geldt dezelfde reglementering als voor de fabrikanten van vliegtuigen of helikopters.”
Soms zijn de normen behoorlijk verrassend. “De linialen waarmee we de stof meten, moet bijvoorbeeld elk jaar worden geijkt. Gebeurt dat te laat, dan zijn de linialen niet meer bruikbaar”, zegt Libert.
Ook het ballonvaren zelf is lastiger geworden. Er is almaar minder plaats in het luchtruim en de weersomstandigheden zijn almaar minder gunstig. “Er staat almaar meer wind. In de jaren zeventig kon je nog tot 150 ballonvaarten per jaar doen, nu nog 80”, zegt de bedrijfsleider. De onderneming produceert elk jaar twee tot acht ballonnen. “Geregeld zijn onderhoudsbeurten of kleine ingrepen nodig. Zo hebben we het hele jaar toch onze handen vol.”
Een luchtballon gaat naar schatting 500 vlieguren mee. “Een ballonvaarder kan om en bij de twaalf jaar plezier hebben van een ballon”, besluit Patrick Libert. Een luchtballon kost minstens 25.000 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier