Alle wegen leiden naar Zwijndrecht
VAB is meer dan alleen een bijstandsverlener en pechverhelper. Met een gediversifieerd dienstenpakket richt de mobiliteitsorganisatie zich zowel op particulieren als op bedrijven.
Hoewel VAB bij het grote publiek vooral bekend is wegens zijn pech- en reisbijstand, reikt het aanbod van de mobiliteitsorganisatie veel verder. De producten en diensten van de groep zijn ondergebracht in zeven afzonderlijke businessunits. Zo is er de Training & Consult-unit, die focust op opleidingen van medewerkers uit de auto-, moto- en vrachtwagensector. VAB heeft ook de grootste rijschool van het land, naast een diagnosecentrum voor voertuigen, een bandencentrale, een lekdetectiedienst voor woningen en een ruim aanbod tweedehandswagens.
Sinds de jaren tachtig richt de groep zich ook op de bedrijfswereld. Via VAB Fleet Services wordt bijvoorbeeld ingespeeld op de behoeften van professionele vlooteigenaars. De organisatie positioneert zich ook als een strategische partner van onder andere autoconstructeurs, autodealers en leasingmaatschappijen. “We verzorgen de bijstand van 1,45 miljoen voertuigen die door hen verdeeld of verzekerd zijn”, zegt woordvoerder Maarten Matienko. “De B2B-markt is erg belangrijk voor ons. Onze bedrijfsklanten maken samen met onze 400.000 particuliere leden de grootste mobiliteitsorganisatie van het land.”
Reispromotor
De jaaromzet van VAB, dat in handen is van KBC Verzekeringen en de socioculturele vereniging vtbKultuur, bedraagt ruim 200 miljoen euro. De basis ervan werd al gelegd in 1922, toen een groep vooraanstaande intellectuelen in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog de Vlaamse Toeristenbond (VTB) oprichtte. Deze vereniging focuste op culturele ontplooiing en reispromotie. Begin 1924 telde de beweging al bijna tienduizend leden, en in 1930 waren er dat al honderdduizend. In 1924 werd de Vlaamse Automobilistenbond (VAB) opgericht. Deze organisatie had ook duidelijk omlijnde aandachtspunten: verkeersveiligheid en verbetering van het wegennet.
De activiteiten van VTB-VAB werden door de jaren heen uitgebreid. Op korte tijd groeide VTB uit tot een belangrijke speler in de toeristische sector, maar in 1999 werd VTB Reizen verkocht aan de TUI-groep. Ondertussen bouwde VAB zijn marktpositie verder uit, en in 2008 werd tijdens een buitengewone algemene vergadering beslist om de groepsnaam VTB-VAB te wijzigen. Sindsdien gaat het bedrijf door het leven als kortweg VAB. De groep stelt 1200 mensen tewerk. Het hoofdkantoor bevindt zich in Zwijndrecht. Daarnaast telt de organisatie nog vier filialen en 150 steunpunten voor de wegenwacht, verspreid over het hele land.
Innovaties
Anno 2015 is VAB een gediversifieerde groep die continu nieuwe diensten rond mobiliteit, auto en hulpverlening blijft ontwikkelen. “We beschouwen onszelf als een pionier”, zegt Maarten Matienko. “We hebben op de Belgische markt al heel wat innovaties geïntroduceerd. Denk aan de vervangwagenservice, de polyvalente pechvoertuigen, de onlineverbinding tussen het callcenter en de wegenwachters en de mobiele rijsimulator voor onze rijopleidingen. We investeren systematisch in de scholing van ons personeel en in de verdere automatisering van onze dienstverlening. Meer dan ooit wordt VAB ondersteund door krachtige spitstechnologie.”
Roel Van Espen
“Onze bedrijfsklanten maken samen met onze 400.000 particuliere leden van VAB de grootste mobiliteitsorganisatie van het land”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier