Alle lichten op groen

Het halfafzinkbare boorplatform Opti-Ex was een echte tijdbom voor Exmar. De gas-tankerrederij is er echter in geslaagd om de lont uit het kruitvat te halen en wordt weer een interessante belegging.

Half april (zie Cash nr. 15) adviseerden we u om Exmar te verkopen vanwege de grote onzekerheid die rond de groep heerste, meer bepaald over de resultaten van 2010 en vooral over Opti-Ex, een halfafzinkbaar boorplatform bedoeld voor ontginningen van kleinere olie- en gasvelden op zee. Sinds de levering van het platform eind juli 2009 bleef de directie van de groep herhalen dat ze gesprekken aan het voeren was om een huurder of een koper te vinden voor Opti-Ex. Toen gebeurde de ramp met Deepwater Horizon in de Golf van Mexico, wat paniek deed ontstaan op de markten. Onterecht, zo blijkt, want ondanks die moeilijke context is Exmar er toch in geslaagd om een oplossing te vinden voor het platform waarin het 350 miljoen USD had geïnvesteerd.

Goednieuwsshow

Onlangs kondigde de gastankerrederij aan Opti-Ex voor 400 miljoen dollar te hebben verkocht aan het Amerikaanse LLOG Deepwater Development. Exmar slaagt er dus zelfs in om een (kleine) winst te realiseren, ook al zal de betaling gespreid worden over een periode van 62 maanden.

Anderzijds heeft de Belgische groep de voorbije weken ook twee nieuwe contracten kunnen binnenrijven: een voor het leveren van diensten aan een installatie voor opslag en hervergassing in Italië en een nog belangrijker contract voor de exploitatie van een hervergassingsinstallatie in Jamaica (Exmar is de bevoorrechte partner, maar heeft het definitieve contract nog niet ondertekend).

Nog meer goed nieuws is dat het aandeel de afgelopen maanden heeft kunnen profiteren van het herstel van de dollar tegenover de euro. Zijn omzet en rekeningen zijn uitgedrukt in dollar, terwijl het aandeel noteert in euro. Een stijging van de greenback verlaagt dus de waardering van Exmar.

Tot slot vermelden we nog de gascrisis tussen Rusland en Wit-Rusland, die heeft geleid tot het toedraaien van de gaskraan door Rusland. Dat bewijst eens te meer dat gaspijpleidingen niet altijd het ideale transportmiddel zijn (vooral niet in politiek ‘complexe’ landen). Dankzij zijn grote flexibiliteit staat het gas-transport met tankers dus nog een mooie toekomst te wachten.

Koopwaardig

De koers van Exmar is niet veel veranderd sinds ons verkoopadvies, aangezien hij al sterk gedaald was voor hij begon te herstellen na het goede nieuws van de voorbije weken. Niettemin moeten we vaststellen dat de onzekerheid nu veel minder groot is en het potentieel veel interessanter. Wij verhogen daarom ons advies van ‘verkopen’ naar ‘koopwaardig’. (C)

Door Cédric Boitte

De onzekerheid rond Exmar is veel minder groot geworden en het potentieel interessanter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content