Alle kabels met het verleden doorknippen

Luc Huysmans senior writer bij Trends

3-1=2. 2+1=3. De radiocommunicatiegroep Sait-Stento voert zijn herstructurering uit volgens eenvoudige rekensommetjes. Je hebt drie divisies, je verkoopt er één, en je splitst er één. Resultaat: drie divisies. Maar de omzetdoelstellingen van vorig jaar worden begraven.

S ait-Stento heeft al een hele geschiedenis van herstructureringen achter de rug, en voorlopig komt de groep niet in rustiger vaarwater. De groep knipt de draden met het verleden door. Zij probeerde alles tegelijk te doen, en modderde stuurloos aan. De cashdrain is gestopt, al wordt de winst nog vooral gemaakt door meerwaardes op verkopen. Debitel Belgium, een leverancier van mobilofoniediensten, werd aan Mobistar verkocht. Debitel Nederland staat in de etalage, net als de 27%-participatie in Sirius.

De kernactiviteiten worden, amper een jaar na de fusie met het Noorse Stento, opnieuw geherdefinieerd. De divisie Airtime Services (69,9 miljoen euro omzet) werd eind vorig jaar met een fikse meerwaarde (27 miljoen euro) aan het Noorse Telenor verkocht. Op het nippertje kon het zo de balansen kleuren, al was de deal pas begin maart rond.

Wat bleef er dan over? Communication and Security Systems (39,6 miljoen euro omzet, 2,5 miljoen euro bedrijfwinst), amper half zo groot als Wireless Solutions (77 miljoen euro omzet en 1,9 miljoen euro verlies). Om het evenwicht te herstellen, is op 1 januari 2001 een afgeslankte divisie Wireless Solutions gecreëerd (gespecialiseerd in professionele radiocommunicatie), en een nieuwe bedrijfseenheid, Wireless Network Integration, dat zich op speciale projecten en de integratie van communicatiesystemen richt. Voor beide divisies worden de komende zes maanden nog overnames gepland.

Voor het belangrijkste blok aan het been, de 50% in EuroMarine Group (EMG), zoekt de Duitse zakenbank Metzler een oplossing: een alliantie, een gedeeltelijke of een volledige verkoop. Eigenlijk had EMG al gedeconsolideerd moeten zijn, maar er zijn wel meer dingen bij Sait-Stento die worden uitgesteld. De omzet, die tegen 2002 het dubbele had moeten bedragen van in 1998 (11,3 miljard), moet nu tegen 2005 de kaap van 1 miljard euro ronden. Patrick De Groote, chief executive officer: “Maar dan zal die volledig van kernactiviteiten komen. Mijn hooffdoel voor 2002 is een bedrijfswinst met twee cijfers.”

Luc Huysmans

Partner Content