Alcoa

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa is aan zijn laatste maanden in zijn huidige vorm bezig. Het bedrijf wordt in twee delen opgesplitst, die nog voor het einde van het jaar een eigen beursnotering krijgen. Intussen raakten ook al meer details bekend over de verdeling van de activiteiten en schulden. De naam Alcoa blijft behouden voor de zogenoemde upstreamactiviteiten. Die omvatten alle mijnen van de groep en ook de smeltfabrieken waar aluminium uit de eigen mijnen en andere basismetalen worden verwerkt. De activiteiten die onder de noemer downstream vallen (de verwerking van aluminium), worden ondergebracht in een nieuw bedrijf dat Arconicwerd gedoopt.

Het is wel de bedoeling dat beide bedrijven nauw blijven samenwerken. Zo zal Arconic een belang van 19,9 % in het nieuwe Alcoa aanhouden. Concreet zal Arconic in drie grote divisies worden onderverdeeld: Global Rolled Products (onder meer de auto-industrie en verpakkingen), Engineered Products and Solutions (lucht- en ruimtevaart) en Transport and Construction Solutions (zware trucks en bouwmaterialen).

Het nieuwe Alcoa begint met een schone lei en Arconic zal alle schulden meenemen. Op het einde van het tweede kwartaal had het bedrijf een nettoschuld van 7,2 miljard USD, die bij Arconic terechtkomt. Al wordt die nog met 1 miljard USD verminderd door een betaling van het nieuwe Alcoa, dat voor dat bedrag een lening zal aangaan. De vrije kasstroom was met 55 miljoen USD licht positief. De verkoop van activa leverde dit jaar al iets meer dan 800 miljoen USD op. Voor heel 2016 moet dat bedrag op 1,2 miljard USD komen.

De resultaten van het tweede kwartaal (drie maanden tot 30 juni) kwamen boven de laag gespannen verwachtingen uit. De aluminiumprijs lag in het tweede kwartaal gemiddeld hoger dan tijdens de drie eerste maanden van 2016. De situatie is echter nog steeds erg onzeker, met een aanhoudende overcapaciteit. Alcoa zelf voorspelt voor 2016 een deficit van 775.000 ton. De groepsomzet daalde op jaarbasis met iets meer dan 10 %, tot 5,3 miljard USD, 100 miljoen USD boven de consensusprognose. Deze daling kwam vooral op rekening van de aluminiumprijs, die gemiddeld 11 % lager lag dan tijdens dezelfde periode in 2015. De nettowinst daalde met 3,6 %, tot 135 miljoen USD, maar lag wel beduidend hoger dan in het eerste kwartaal.

Pro forma volgens de twee aparte entiteiten steeg de omzet van het nieuwe Alcoa met 7 %, tot 2,3 miljard USD. Zonder interne transacties bedroeg de vooruitgang zelfs 9 %. Al sinds 2008 worden dure fabrieken stelselmatig gesloten of verkocht en vervangen door goedkopere. Voor 2016 mikt Alcoa op 550 miljoen USD aan bijkomende kostenbesparingen. Bij Arconic groeide de omzet met 1 %, tot 3,5 miljard USD. Verwacht wordt dat de vraag uit de luchtvaartsector in de tweede jaarhelft weer zal aantrekken.

Conclusie

Alcoa zette een bevredigend resultaat neer, maar vermijd een onaangename verrassing. De kans bestaat dat de Belgische fiscus, net zoals eerder al bij Google en Hewlett-Packard het geval was, het nieuwe effect als een dividenduitkering zal beschouwen en dus roerende voorheffing zal afhouden. Om fiscale redenen raden we dan ook aan om de aandelen voor het doorvoeren van de operatie te verkopen.

Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content