ALCATEL. Brusselse plannen

Ook als het officieel ontkend wordt, neemt u de weerlegging best met een snuif zout. In de herfst van vorig jaar werd aan de allerhoogste top van Groupe Alcatel Alsthom een gesprek gevoerd over de eventuele vestiging van NV Alcatel in Brussel. En dat in de kontekst van het vertrek van John Goossens naar Belgacom. Het verhaal.

Jo Cornu is (voorlopig) de nummer één van NV Alcatel, de subholding voor de telekom van Groupe Alcatel Alsthom, de Franse moedermaatschappij van het Belgische Alcatel Bell. Pierre Suard zit op de reservenbank, hij was de baas van het hele concern en van NV Alcatel (zie ook blz. 34). Bij deze voorlopige sprong van Jo Cornu is het nuttig het vertrek per 1 februari jl. van John Goossens bij Alcatel Bell naar Belgacom te herbekijken. Dat vertrek legde namelijk de sterke Parijse koncentratie van het concern bloot. Groupe Alcatel Alsthom is een door-en-door Franse onderneming met weliswaar een stijl die gunstig afwijkt van deze van de traditionele Franse (vaak staatsgekontroleerde) grootindustrie. Onze gok is (7 voor en 3 tegen op een schaal van 10) dat Jo Cornu optreedt als noodhulp en nadien opnieuw in de rang van de mindere goden zal moeten treden. Un belge à la tête d’un groupe Français d’eNVergure mondiale, quelle horreur.

Bij de diskussie over het vertrek van John Goossens begon een gedachtenwisseling op zeer hoog niveau bij Groupe Alcatel Alsthom over een meer gedecentralizeerde leiding van de groep. Precies om het wegvluchten van talent als dat van John Goossens te remmen. Konkreet werd gespeeld met de gedachte om NV Alcatel te doen verhuizen van Parijs naar Brussel. De maatschappelijke zetel van NV Alcatel is om vennootschappelijke redenen gevestigd in Amsterdam. De operationele zetel, met een honderdtal medewerkers, huist in Parijs.

Na de mededeling van het mogelijke vertrek van John Goossens bij Alcatel Bell, werden aan hem promoties binnen de multinational voorgesteld. De leiding van de Business Systems Group van Groupe Alcatel Alsthom was een konkrete mogelijkheid. John Goossens weigerde omdat hij niet in Parijs wou werken en wonen. Als deze divisie in Brussel had gezeten, hadden de kaarten anders kunnen geschud worden.

Tegen de eventuele verhuis van NV Alcatel pleit dat de subholdings, omwille van de ontwikkeling van de technologie, meer en meer beginnen samen te werken en mekaar sterker nodig hebben.

JOHN GOOSSENS BIJ BELGACOM Na de verwijdering van Pierre Suard, herziening van de centralizering van de leidingvan Groupe Alcatel Alsthom ?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content