AKSENTEN. TELEVISIE

OM TE ZIEN

Vorige week hadden we het al over de stroom van politieke informatie (en desinformatie ?) die we in de komende dagen en weken nog op ons af zien komen. Ook VT4 doet mee aan het spelletje “Haal een politicus in huis”. De tweede commerciële zender doet dat middels het bestaande programma “Het Uur van de Waarheid”. In een eerste debatronde worden Herman Van Rompuy, Norbert De Batselier en Jef Tavernier uitgenodigd naar de Nossegemse studio om er door moderator Jan Schodts aan de tand gevoeld te worden.

VT4, donderdag 27 april, 22 u20

Dag op dag verschijnen op het scherm van de openbare omroep twee dokumentaires rond een gelijkaardig tema. Op het eerste net wordt woensdag in Boulevard de dokumentaire van Guido Martens vertoond over het “Auffanglager Breendonk” en de behandeling die de mensen die er tijdens de oorlog geïnterneerd werden te verduren kregen van, ook Vlaamse, SS-bewakers.

Die reportage over de nazi-gruwelen in ons eigen land wordt ’s anderendaags gevolgd door een uitzending van Panorama waarin Paul Muys zijn laatste krachttoer op televisie voor hij persman wordt bij Solvay een aantal zogenaamde revisionisten en negationisten aan het woord laat voor wie het allemaal niet gebeurd is, of toch niet in die mate…

TV1, woensdag 26 april, 22 u35

TV1, donderdag 27 april, 20 u45

Op de Nederlandse televisie is een nieuwe serie van het programma “Spoorloos” begonnen. Over mensen die op zoek gaan naar bekenden die ze in lange tijd niet gezien hebben of waarvan ze in de loop der jaren elk spoor verloren hadden. Ontroering gegarandeerd…

Ned 1, maandag 24 april, 20 u31

Betekent de sneltrein onder het Kanaal de doodsteek voor de traditionele “mailboten” en ferry’s die al ruim een eeuw de enige vaste verbinding verzekerden tussen het kontinent en het fiere Albion ? Heeft onze bloedeigen RMT nog een toekomst ? In de reeks “Modern Times” bekijkt de BBC het nieuwe fenomeen en peilt naar wat men er bij de ferrymaatschappij P&O van denkt.

BBC2, woensdag 26 april, 22 u00

Het Algerijnse fundamentalisme strekt zijn tentakels ook uit naar België. Hoe kijkt de Algerijnse immigrant bij ons tegen dat fenomeen aan ? Hoe evalueren Algerijnse journalisten die in België werken de toestand ? Antwoorden in “Couleur Locale”, het BRTN-programma over mensen “die kleur geven aan Vlaanderen”

TV2, donderdag 27 april, 22 u15

VIETNAM

Op woensdag 30 april 1975 veroverde de Vietkong Saigon. Daarmee kwam pas definitief een einde aan de Vietnam-oorlog, ook al was reeds twee jaar eerder een “vredesverdrag” getekend in Parijs. De oorlog in Vietnam tekende een generatie en liet littekens na, niet alleen in het jarenlang door oorlog verscheurde gebied maar ook in de Amerikaanse samenleving.

Tussen de hele herdenkingskoorts rond het einde van de Tweede Wereldoorlog zouden we bijna vergeten dat er alweer een historische datum op ons afkomt : het einde van de Vietnam-oorlog, nu precies 20 jaar geleden. Dat feit is aan de programmasamenstellers niet ontsnapt en in de komende dagen kan u op een heleboel zenders terecht voor een terugblik op een periode die de Vlaming van intussen middelbare leeftijd van erg nabij heeft kunnen volgen.

De Frans-Duitse zender Arte wijdt zelfs een hele tema-avond aan Vietnam, met onder meer een kort overzicht van de geschiedenis van dat Zuidoostaziatische land. In de loop van de avond worden ook een aantal reportages vertoond over de verschillende oorlogen die het land in de loop van de 20ste eeuw te verduren kreeg. Te beginnen met de “koloniale oorlog” tegen de Fransen en het debâcle van Dien-Bien-Phu tot de naamwijziging van Saigon in Ho-Chi-Minh-city. In het aanbod zit ook een portret van de legendarische Australische oorlogskorrespondent Neil Davis die er in zijn tijd niet voor terugschrikte om ook de achterkant van de officiële medaille te tonen.

Op maandag vertoont TV2 het al wat oudere werk (1966) van Pierre Schoendorffer, “Soldaat in Vietnam”, waarin de cineast een Amerikaans peloton op de voet volgt doorheen de jungle, patrouilles, hinderlagen, razzia’s en het neerbranden van dorpen inkluis. De dokumentaire werd overigens in 1967 bekroond met een oscar. De film geeft een beklemmend beeld van de hopeloosheid en de ontreddering waaraan jonge Amerikanen ten prooi vielen ver van hun vertrouwde thuis.

Zondagavond zend BRTN dan nog de opmerkelijke film “Hearts and Minds” uit in de reeks “De keuze van Dekeyser”. De dokumentaire is in de loop van de jaren stilaan uitgegroeid tot hét klassieke relaas van een oorlog die de Amerikanen, zoals de titel het zegt, in hun hart en hun brein geschokt heeft. Tevens een mooie evokatie van allerlei verklaringen die in historisch perspektief intussen zijn uitgegroeid tot klinkklare nonsens. Of wat dacht u van de uitspraak van de fameuze generaal Westmoreland : “Voor de Vietnamezen is het leven toch niet belangrijk, dat leert de oosterse filozofie… ” ?

Rudi Mackintosh

TV2, Maandag 24 april, 20 u35

Arte, donderdag 27 april, 20 u40 tot 0 u35

TV2, zondag 30 april, 19 u50

VIETNAM, 20 JAAR GELEDEN Diverse zenders herdenken het einde van deze oorlog.

TELEX

Luckas Vander Taelen volgt Jan Hoet en chef Roger Souvereyns op de voet op zoek naar de mens achter de Bekende Vlaming.

(VT4, maandag 24 april, 22 u25)

Ook op de Duitse zenders valt informatie te rapen : “Plusminus” bekijkt de ekonomie vanuit Duitse hoek.

(ARD, dinsdag 25 april, 21 u35)

Ekonomisch Nederland onder de loep in het wekelijks magazine over ekonomie en financiën “Orde op zaken”

(Ned 1, dinsdag 25 april, 23 u45)

RTBF-dokumentaire van Thierry Michel over de Europeanen die nog steeds wonen en werken in een bankroet Zaïre.

(Arte, woensdag 26 april, 20 u40)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content