AKSENTEN. GASTRONOMIE

ETEN & DRINKEN

De koks van de Vlaamse Broederschap van Keukenmeesters (VBK) bevorderen de Vlaamse eetkultuur : dankzij hun inspanningen vindt men steeds meer gerechten met een Vlaams karakter, die op de spijskaart in de eigen taal omschreven worden. De broederschap promoot bovendien inlandse produkten en probeert oude streekgerechten te verjongen.

Er zijn weer wat nieuwe leden bijgekomen : Frans Boon van restaurant Breendonck in Willebroek, Yoeri Jansen van La Noble Rose in Rijmenam (waarom een Franse naam voor een Vlaams eethuis ?) en Jean-Paul Savels van restaurant Pierrot’s in Knokke.

Op 2 oktober vindt in hotelschool Ter Duinen de finale plaats van de Grote Culinaire Prijs VBK. Kandidaten moeten vóór 15 augustus een recept met produkten van eigen bodem inzenden naar het sekretariaat : Grote Steenweg Noord 29 in 9052 Zwijnaarde, tel. (09) 220.89.48.

De groep Belgian Hotels bestaat uit vier hotels met een verschillend karakter. La Madeleine (2 sterren, 52 kamers) ligt in het historische stadscentrum van Brussel. Le Vendôme (3 sterren, 118 kamers) is gesitueerd bij het Brouckèreplein en de Nieuwstraat. Le Chambord (4 sterren, 70 kamers) ligt in de deftige wijk van de Naamse Poort. Le Château de Limelette (4 sterren) heeft 78 kamers waaronder 40 junior-suites, en is landelijk gelegen.

Le Château de Limelette heeft een centrum voor balneoterapie ; het is ook één van de eerste zakenhotels in Europa waar een installatie voor video- en desktopkonferentie ter beschikking is. Interaktief vergaderen en kongresseren met gesprekspartners in de hele wereld is mogelijk vanaf 60.000 frank.

Château de Limelette, rue Charles Dubois 87 in 1342 Limelette, tel. (010) 41.99.99.

Onder de nieuwe pergola van Hostellerie La Butte aux Bois kan men bij mooi weer genieten van een uitgebreide terraskaart. Op 28 april wordt een menu met Limburgse asperges geserveerd (1780 fr., aperitief inbegrepen). Op 30 april neemt de firma Geyskens de liefhebbers van truffel en ganzelever mee op culinaire ontdekkingstocht door de Périgord (1800 fr., inclusief wijnen). Op 14 mei (moederdag) is er een feestbrunch (1275 fr., kinderen onder 12 jaar 750 fr.).

Op zondag 7 mei wordt een “bloesemfietstocht” georganizeerd door het natuurschoon van Haspengouw, met lunch in het kasteel van Rullingen. De prijs bedraagt 2950 frank per persoon en omvat de huur van een fiets, busvervoer, lunch, bezoek abdij, diner en drank.

Hostellerie La Butte aux Bois, Paalsteenlaan 90 in 3620 Lanaken, tel. (089) 72.12.86, fax (089) 72.16.47.

CHATEAU DE LIMELETTE Interaktief vergaderen met video.

DE SCHAAPSKOOI

Voor een smakelijke maaltijd trekken Vlaamse lekkerbekken via Maldegem de polders van Zeeuws-Vlaanderen in.

Ook in Nederland is lekker eten mogelijk : dat wordt bewezen in restaurant De Schaapskooi, waar zelden een tafeltje onbezet blijft. De driehonderd jaar oude stal is omgeven door weilanden vol grazende schapen. Op de achtergrond ligt het vijftig zielen tellende gehucht Heille, en een paar kilometer verder het Oostvlaamse Maldegem. Er staan dan ook heel wat auto’s met een Belgische nummerplaat, want De Schaapskooi in Heille is het gedroomde adres voor wie houdt van een lekker stuk schapevlees.

Het schemerige interieur is rustiek en elegant ingericht. Op de achtergrond klinkt rustige muziek van Mantovani ; er wordt romantisch getafeld bij kaarslicht door overwegend oudere mensen. De dames hebben vaak een schoothondje bij zich en de heren zijn meestal zelfstandigen, die hun grensoverschrijdende uitstap koppelen aan een bankbezoek.

De Schaapskooi is niet eigentijds-modieus, maar wel goed ; het eethuis wordt wel eens vergeleken met een verbeterde versie van restaurant Siphon in Damme. Het personeel, gekleed in roze hemd met witte kraag, brengt brood en gekruide alikruikjes. De vers gekookte, spiraalvormige kreukels worden met een speld uit de huisjes gedraaid.

Twintig jaar geleden namen Frits en Anne De Rijcke hun intrek in De Schaapskooi. Zij kookte, hij hield zich met de bezoekers bezig. Inmiddels werd de plaats aan het fornuis ingenomen door hun zoon Marc, die een hoogstaande internationale keukenopleiding kreeg ; in de eetzaal laat hij zich assisteren door zijn vrouw Corienne.

De prijzen op de spijskaart worden zowel in franken als in guldens vermeld. Klassiekers zijn onder meer kroketten van met de hand gepelde grijze garnalen (280 fr.), paling in ’t groen (650 fr.), tarbot met botersaus (2400 fr. voor twee) en rundsribstuk (1575 fr. voor twee). Vaste klanten kiezen de suggesties van de dag.

Wij proefden superverse, in kruidenboter zwemmende Zeebrugse langoustines (650 fr.) en sublieme koteletjes van polderlam (790 fr.). Het perfekt gebraden vlees kreeg het gezelschap van goede braadjus, aardappelgratin en een uitzonderlijk verzorgd groentengarnituur. Bij het smakelijke eten werd korrekte witte en rode wijn van het huis geschonken (80 fr. per glas). Het restaurant heeft overigens een indrukwekkend wijnboek en een voorraad van meer dan tienduizend flessen.

In de Schaapskooi is alles verzorgd, van de ontvangst en de tafelschikking tot de inhoud van het bord. Geen wonder dat Vlamingen de weg vinden.

MARC DE RIJCKE Poseert met zijn ouders en echtgenote Corienne in De Schaapskooi, waarmeehij Vlaamse lekkerbekken over de grens lokt.

Restaurant De Schaapskooi

Zuiderbruggeweg 23

4524 KH Heille

Nederland

Tel. (00-31-1177) 1600.

Gesloten op dinsdag.

Kader : rustiek en elegant, terras met uitzicht over de polders.

Onthaal en bediening : professioneel.

Keuken : traditioneel, rijk aan smaak, rijk aan boter.

Globaal :

De beoordeling gaat van 1 tot 5 koksmutsjes.

1 = negatief ; 2 = redelijk ; 3 = positief ; 4 = aanbevelenswaard ; 5 = uitmuntend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content