Akoestische panelen van pet-flessen

© E. Elleboog

BeComfort uit Oudenaarde levert sinds 2014 akoestische panelen gefabriceerd op basis van gerecycleerde petflessen. Het verwerkte plastic werd opgevist uit de oceanen.

Hans Hantson hoorde bedrijfsleiders en collega’s geregeld klagen over kantoorlawaai. Hij stoorde zich soms aan de slechte akoestiek in restaurants. “De akoestische oplossingen in België bestonden tot voor enkele jaren geleden hoofdzakelijk uit industriële producten, zoals geperforeerde plafonds en akoestische gipsplaten”, vertelt Hans Hantson. Na een lange zoektocht kwam hij in contact met de Australische paneelproducent Echopanel.

Exclusief voor de Benelux gebruikt BeComfort dat Australische, gepatenteerde product als basis voor gepersonaliseerd maatwerk in bedrijven, scholen, ziekenhuizen, rusthuizen, gemeentebalies en de horeca. Kostprijs: 90 à 100 euro exclusief btw, per afgewerkte vierkante meter. De akoestische panelen van 2,40 x 1,80 meter zijn gemaakt van verwerkte petflessen, die het Australische bedrijf uit de oceanen vist.

Hans Hantson: “We kunnen er bepaalde vormen en afwerkingen aan geven, onder meer met patronen en logo’s. De afgewerkte producten installeren we op aan plafonds, aan muren of we maken er losstaande objecten en meubels van. Vergelijk het met een schrijnwerker die hout koopt om er vervolgens iets unieks mee te maken. We kunnen panelen verwerken in 27 kleuren en met diktes van 12 tot 24 millimeter (afhankelijk van de akoestische absorptiegraad, nvdr).”

Een slimme logistiek moet de komende jaren de ecologische voetafdruk van BeComfort voort verkleinen. “In plaats van per vrachtvliegtuig, voeren we de panelen binnenkort per zeecontainer in”, zegt Hans Hantson. “Ook bekijken we met de fabrikant of we een Europese opslagplaats kunnen openen, om de bevoorrading en levertermijnen te optimaliseren.”

Met alleen maar mondreclame verdubbelt de omzet van BeComfort jaar na jaar. Vorig jaar verkocht en plaatste het bedrijf een duizendtal panelen, goed voor 2,8 vierkante kilometer oppervlakte. Dit jaar worden er dat minstens tweemaal zoveel.

De ambities voor de toekomst? Verder groeien, besluit Hans Hantson. “Dat we onlangs benaderd werden door onze grootste Belgische concurrent voor een samenwerking, schept perspectieven.”

4,2 ton

is de hoeveelheid plasticafval die per 1000 geluidspanelen verwerkt wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content