Ontwikkelingsbank AIIB geeft eerste digitale obligatie uit via Euroclear: voorbode van nieuwe financiële realiteit?

AIIB-hoofdkantoor in Peking | Foto: Getty

Asian Infrastructure Investment Bank, een internationale ontwikkelingsbank gevestigd in Peking, heeft haar eerste digitale obligatie uitgegeven via de Belgische financiëledienstenverlener Euroclear. Met een waarde van 300 miljoen dollar is dat niet alleen een primeur voor AIIB, het is ook de eerste dollarobligatie die op de blockchain is uitgegeven op het platform van Euroclear. Kadert dit in een bredere verschuiving in de financiële markten?

De digitale obligatie van Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is een onderdeel van haar duurzame obligatieprogramma en is uitgegeven via het digitale platform van Euroclear. Dat platform maakt gebruik van de R3 Corda-blockchain, een digitaal systeem dat transacties veilig en transparant registreert, waardoor papieren documenten overbodig zijn. Cryptomunten zijn een van de bekendste toepassingen van die gedistribueerde-grootboektechnologie (distributed ledger technology of DLT).

Liquiditeit

Tokenisatie, het proces waarbij fysieke of traditionele activa worden omgezet in digitale tokens, begint steeds meer voet aan de grond te krijgen in de financiële wereld. Door activa te digitaliseren en verhandelbaar te maken op een blockchain, kunnen transacties sneller en tegen lagere kosten worden uitgevoerd. Daarnaast opent het nieuwe investeringsmogelijkheden, doordat activa opgesplitst kunnen worden in kleine delen, waardoor ze toegankelijker worden voor een breder publiek van investeerders.

Lees verder onder de link

Grote financiële instellingen zoals Goldman Sachs, JPMorgan, en BNP Paribas verkennen actief de mogelijkheden van tokenisatie. Voor hen biedt de technologie een kans om de efficiëntie van hun operaties te verbeteren en nieuwe investeringsproducten te ontwikkelen die aantrekkelijk kunnen zijn voor een breed scala aan beleggers. Die ontwikkelingen kunnen de manier waarop traditionele financiële markten functioneren ingrijpend veranderen.

Buiten de financiële sector vindt tokenisatie bijvoorbeeld ook toepassing op de vastgoedmarkt. Hier wordt de technologie gebruikt om eigendommen te digitaliseren, wat de toegang tot kapitaal kan vergemakkelijken en de handel in die activa kan stimuleren. Dat leidt tot meer liquiditeit op markten die voorheen minder dynamisch waren, waardoor investeerders sneller kunnen kopen en verkopen.

Obstakel(s)

Ondanks het potentieel van tokenisatie zijn er ook aanzienlijke uitdagingen. De technologie brengt complexiteit met zich mee en kan nieuwe vormen van speculatie en volatiliteit introduceren. Bovendien is de juridische infrastructuur nog niet volledig ontwikkeld, wat onzekerheid creëert over de schaalbaarheid en de stabiliteit van die innovatieve oplossingen.

Een ander groot obstakel is de integratie van tokenisatie in bestaande systemen. Dat proces is vaak kostbaar en technisch uitdagend, vooral omdat veel van de huidige infrastructuren nog niet zijn afgestemd op digitale activa. Daarnaast blijft de regelgeving een struikelblok. De Europese Unie heeft weliswaar de Markets in Crypto-Assets (MiCA)-regelgeving ingevoerd, maar het is nog maar de vraag of die volstaat om een breed gedragen adoptie van tokenisatie mogelijk te maken. Zowel bedrijven als investeerders moeten zich aanpassen aan een omgeving die voortdurend verandert.

Citi, een grote internationale bank, was verantwoordelijk voor de uitgifte van de obligatie en het verwerken van de betalingen aan de investeerders. BMO Capital Markets hielp bij het vinden van kopers voor de obligaties.

De obligatie, die noteert op de Luxemburgse effectenbeurs, is de eerste digitale uitgifte in Amerikaanse dollar op het platform en de eerste voor een Aziatische klant. Euroclear heeft de blockchain gekoppeld aan zijn bestaande systeem, zodat ook investeerders zonder die technologie kunnen deelnemen aan de handel in de obligatie.

AIIB zorgde ervoor dat de digitale obligatie dezelfde triple-A rating kreeg als haar traditionele obligaties, om investeerders vertrouwen te geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content