Ageas verrast met sterke resultaten en koopt voor 200 miljoen euro eigen aandelen

Ageas-CEO Hans De Cuyper | Foto: Getty/Belga

Verzekeringsholding Ageas heeft onverwacht sterke halfjaarresultaten bekendgemaakt en kondigt voor het eerst in drie jaar een grootschalige aandeleninkoop aan.

Verzekeringsholding Ageas, actief in dertien landen in Europa en Azië, heeft in de eerste helft van het jaar indrukwekkende resultaten geboekt. Voor het eerst heeft het bedrijf een premie-inkomen van meer dan 10 miljard euro gerealiseerd, een stijging van 14% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst uit de verzekeringsactiviteiten kwam uit op 613 miljoen euro, wat hoger is dan de 579 miljoen euro die door Bloomberg-analisten werd verwacht en in lijn met de eerder gepresenteerde sterke halfjaarresultaten.

Lees verder onder de video

De groei was bijzonder opvallend in de tak Niet-Leven, zoals brand- en autoverzekeringen, waar het premie-inkomen met 23% steeg. In de tak Levensverzekeringen was er een opmerkelijk herstel in Portugal, waar het premie-inkomen verdubbelde, wat bijdroeg aan een stijging van 10% in deze divisie. In België groeiden de schadeverzekeringen met 8% en de levensverzekeringen met 3%, voornamelijk dankzij prijsstijgingen en nieuwe contracten. Echter, het operationele resultaat voor België lag met 232 miljoen euro onder de verwachtingen van analisten (270 miljoen euro) en was lager dan vorig jaar.

Aandeleninkoop

Naast deze positieve financiële resultaten kondigde Ageas aan dat het 200 miljoen euro zal besteden aan de inkoop van eigen aandelen, het eerste programma van deze omvang sinds augustus 2021. Deze aandeleninkoop, die midden volgende maand van start gaat en loopt tot eind juli 2025, wordt gezien als een mogelijke katalysator voor de beurskoers en als een manier om aandeelhouders extra te belonen. Volgens UBS-analist Nasib Ahmed kan de inkoop het dividend verhogen, aangezien de cashflow dit al dekt, en overtollige cash bij de holding, in afwezigheid van overnames, op deze manier aan aandeelhouders kan worden uitgekeerd.

Daarnaast wordt de aandeelhouder van Ageas verwend met een interimdividend van 1,50 euro bruto per aandeel, wat de toewijding van het bedrijf aan het verhogen van de aandeelhouderswaarde verder onderstreept. Ondanks eerdere speculaties over mogelijke overnames, lijkt Ageas momenteel meer gericht op het optimaliseren van zijn kapitaalpositie en het verbeteren van de winstgevendheid, zeker na het mislukken van de potentiële miljardendeal met het Britse Direct Line eerder deze zomer.

Met deze stappen versterkt Ageas niet alleen zijn financiële positie, maar ook zijn engagement naar de aandeelhouders, terwijl het bedrijf blijft focussen op duurzame groei en rendabiliteitsverbeteringen in zijn kernactiviteiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content