AFRIKAANSE VOELHOREN
De nieuwe voorzitter van de Belgische Kamer van Koophandel voor Zuidelijk Afrika in Johannesburg, Willy Frank Du Bois, beseft dat hij het roer overneemt op een kritisch moment, waarop steeds meer handelskamers in het buitenland zich bezinnen over hun rol : “De vermenigvuldiging van regionale handelsattachés die gratis hun diensten aanbieden, naast de mogelijkheid om bijvoorbeeld naar de website van de BDBH te surfen, noopt ons tot een herziening van ons dienstenpakket.” De Kamer telt momenteel een vijftigtal leden-bedijven in België en in Zuidelijk Afrika : enkele grote namen zijn Sogem/Union Minière, UCB, Sabena, BBL en KB en sinds kort Fabrimetal, naast een handvol ingeburgerde kleinere bedrijven van zelfstandige Belgische emigranten en enkele Zuid-Afrikaanse banken en industriële concerns.
Zelf is Willy Du Bois sinds 1991 vertegenwoordiger van Belgolaise-bank in Johannesburg en bestrijkt en bereist hij heel Zuidelijk Afrika. Sinds zijn jeugd in Katanga hij studeerde handels- en financiële wetenschappen, eerst aan de universiteit van Elisabethstad (Lubumbashi) en vervolgens aan de Université Catholique de Louvain is Du Bois vergroeid met de zogenaamde Sadec-regio ten noorden en ten zuiden van de Limpopo-rivier. Hij gelooft in een heropvering van Subsaharaans Afrika : “Geduld is een gouden deugd voor wie hier zaken wil doen. En je moet in een persoonlijke vriendschapsrelatie durven stappen. Dat is natuurlijk ook zo in Azië, maar in Afrika moet je bereid zijn nog een stap verder te zetten : je partner zijn taxirit betalen of hem het geld voorschieten voor de hospitalisatie van een van zijn kinderen. Wie dat doet, kan bouwen op een rots. En wees gerust : hij zal zijn geld terugzien. Op voorwaarde dat hij met de juiste partner scheepgaat, uiteraard. En daarin precies kan onze Kamer vanuit haar ervaring en terreinkennis behulpzaam zijn : om een betrouwbare partner te vinden die zich in de markt bewezen heeft.” Bijna valt het woord “paternalisme” “wat het vooral niet mag zijn,” haast Du Bois zich eraan toe te voegen : “Je moet als Belgisch ondernemer wel bereid zijn je Afrikaanse partner te begeleiden, met hem een eind mee te gaan. Dat levert schitterende resultaten op. Er bestaan immers geen producten waarmee men het hier niet zou kunnen waarmaken.”
Het Belgische federale niveau wil vooral projectgebonden initiatieven subsidiëren, terwijl de Vlaamse regering de Kamer precies liever haar voelhorens ziet uitspreiden in de lokale zakenmiddens en privé-netwerken. “In dat laatste zijn we inderdaad complementair aan de handelsvertegenwoordigers en kunnen we Belgische exporteurs of potentiële partners voor joint ventures wegwijs maken,” zegt Du Bois. De Kamer werkt momenteel met het Belgische diplomatieke corps aan een inventarisatie van de Belgische firma’s in Zuidelijk Afrika. Een nauwere band heeft de Kamer in Johannesburg met het Brusselse gewest, waarvoor zij fungeert als lokaal handelssecretariaat.
De nieuwe voorzitter, die Julien Seynaeve opvolgt, heeft alvast de verjonging en “vervrouwelijking” van de Kamer ingezet door jonge Belgische managers in te schakelen uit de lokale bedrijfswereld. “Dat dynamiseert de brainstorming over ons takenpakket en opent nieuwe wegen naar jonge entrepreneurs in Zuidelijk Afrika.”
WILLY FRANK DU BOIS (HANDELSKAMER ZUIDELIJK AFRIKA) Voelhorens in lokale zakenmiddens en privé-netwerken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier