ADVIES VOOR LOOPBAANBEGELEIDING
De baan van uw leven valt niet zomaar uit de lucht. Als u vindt dat uw carrière een opknapbeurt kan gebruiken, moet u het heft in handen nemen. Deze tips zetten u op weg.
De tijd is voorbij dat mensen er vrede mee namen dat ze zich niet helemaal gelukkig voelen in hun baan. Ze willen zich ontplooien en hun talenten maximaal benutten. Velen roepen daarvoor een hulplijn in”, zegt Inge Hennes, consultant in outplacement en loopbaanbegeleiding bij Acerta. De hr-dienstengroep is een van de talrijke organisaties waar werknemers en zelfstandigen kunnen aankloppen voor loopbaanbegeleiding (zie kader Zo werkt loopbaanbegeleiding). Werknemers die op de rand van een burn-out staan, zelfstandigen die in vast dienstverband willen gaan werken en jongeren die vastzitten doordat ze de verkeerde studiekeuze hebben gemaakt: allemaal hebben ze er baat bij om nieuwe carrièrepaden te verkennen. Een traject van loopbaanbegeleiding duurt acht uur. Welke zijn de belangrijkste tips and tricksdie tijdens zulke begeleidingssessies worden meegegeven?
1. Neem je carrière zelf in handen
Het heeft geen zin dat mensen achterover leunen en hopen dat hun carrière vanzelf in een nieuwe plooi valt, vindt Hennes. “Veel mensen wachten gewoon tot hun werkgever vanzelf een voorstel doet voor een nieuwe functie of een promotie. Maar vaak wachten ze op iets wat niet komt.” Durf daarom zelf uw baan ter discussie te stellen. Kunt u uw talenten volledig benutten? Haalt u nog energie uit uw werk? Bent u tevreden met de balans tussen uw werk en uw privéleven?
“Het is nog altijd een taboe toe te geven dat we verkeerde keuzes hebben gemaakt en dat we niet op de juiste stoel zitten”, stelt Sophie Ghysbrechts, de drijvende kracht achter CareerSwitch, een selectiebureau dat klanten helpt een ommezwaai te maken in hun loopbaan. “Mensen klampen zich ook vaak vast aan hun diploma, waardoor ze soms al bij voorbaat banen uitsluiten die hen eigenlijk veel beter zouden liggen.”
2. Praat met uw baas
Als u niet gelukkig bent in uw baan, vat u beter vroeg dan laat de koe bij de horens. Dat kan door aan te kloppen bij een externe adviseur, die u een objectieve kijk kan geven op uw competenties en uw mogelijkheden. Toch hoeft dat niet de eerste stap te zijn. “De werknemer moet ook met zijn leidinggevende of zijn hr-afdeling het gesprek durven aan te gaan. Veel mensen slaan die stap over, waardoor ze te snel buitenshuis naar een oplossing zoeken. Toch is vaak binnen het eigen bedrijf een oplossing mogelijk”, zegt Hennes.
In veel bedrijven bieden de evaluatiegesprekken daarvoor een uitgelezen kans. Hennes: “Werknemers moeten dat gesprek niet alleen aangrijpen om te horen of ze goed hebben gepresteerd, ze moeten het ook gebruiken als een instrument voor carrièreplanning.” Dan vergt zo’n gesprek wel wat voorbereiding. Durf op tafel te leggen wat uw verwachtingen zijn voor de komende jaren. Geef aan welke functies u interesseren en stel meteen concrete opleidingen voor die u zou willen volgen.
3. Verzorg uw netwerk
Een uitgebreid netwerk is van een onschatbare waarde. “Het is nog altijd makkelijker via een netwerk een nieuwe baan op te rapen dan te solliciteren voor een openstaande vacature”, maakt Hennes zich sterk. Maar dan moet u dat netwerk wel onderhouden. Een LinkedIn-profiel aanmaken levert niet meteen resultaten op. En niet te vergeten: naast sociale media zijn ook persoonlijke contacten ontzettend belangrijk. “LinkedIn is een goede manier om met een netwerk in contact te blijven, maar een netwerk bouw je nog altijd op door mensen ook echt te ontmoeten”, zegt Ghysbrechts.
Als het erop aankomt, moet u dat netwerk ook durven te gebruiken. “Veel mensen zoeken een nieuwe uitdaging zonder hun netwerk daarover in te lichten. Ze communiceren daarover pas wanneer ze al een nieuwe baan hebben. Dat is de wereld op zijn kop”, zegt Ghysbrechts.
4. Zorg ervoor dat u mee bent
De arbeidsmarkt evolueert razendsnel, waardoor permanente bijscholing een noodzaak is geworden. Dat gaat van de tools die eigen zijn aan een baan tot omgang met sociale media, smartphones en tablets. “De manier waarop mensen solliciteren, is de voorbije vijf jaar grondig veranderd. Wie een baan zoekt, moet zelf bepalen wat hij wil doen, wat hij belangrijk vindt in een functie en desnoods spontaan solliciteren om de baan te vinden die bij hem past”, zegt Hennes.
Meer dan ooit hechten bedrijven ook belang aan emotionele en sociale vaardigheden. Het kan dus geen kwaad die uit te diepen. “Veel cv’s zijn nog altijd heel droog opgesteld, boordevol vermeldingen van diploma’s en werkervaringen. Wie er echt wil uitspringen, kan veel beter een cv opstellen waarin zijn soft skillsgoed naar voren komen”, zegt Ghysbrechts.
5. Durf uit uw comfortzone te treden
Wie zich niet goed voelt in zijn baan, moet de stap durven te zetten om een heel nieuwe weg in te slaan. “Veel mensen spenderen hun vrije tijd heel gepassioneerd aan hun hobby’s, maar ze vergeten dat er vaak banen zijn die daarbij aansluiten”, zegt Ghysbrechts. Het is niet vanzelfsprekend zo’n sprong te maken. Door de crisis houden mensen nog meer vast aan hun stoel. “Een totaal nieuwe baan in een heel andere sector zoeken kan voor veel mensen echt een uitweg bieden”, benadrukt Hennes.
Veel mensen zitten gevangen in een gouden kooi, omdat ze kunnen rekenen op een mooi loon en een grote bedrijfswagen. Toch kan het een goede keuze zijn dat op te geven. “Ik heb mensen begeleid die een prestigieuze baan inruilden om de rechterhand te worden van de CEO van een kleine onderneming dicht bij huis. Financieel was dat een stap terug, maar intussen zijn ze wel veel gelukkiger”, zegt Ghysbrechts.
SVEN VONCK
“Werknemers moeten een evaluatiegesprek aangrijpen als een instrument voor carrièreplanning”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier