Sinds 9 april 1999 biedt Belgacom Skynet als eerste Belgische Internet Service Provider zijn klanten ADSL ( Asymmetric Digital Subscriber Line) aan. Onder die barbaarse term gaat een technologie schuil die toelaat om gegevens (teksten, beeld, geluid) met veel grotere snelheid te versturen dan met gewone modems. ADSL laat in theorie tot acht megabit per seconde (Mbps) toe stroomafwaarts (van het netwerk naar de computer) en tot één Mbps stroomopwaarts (van de computer naar het netwerk). Dit komt prima overeen met het gebruikspatroon op Internet, waar een groot aantal gegevens naar de surfer worden gestuurd en veel minder in de andere richting. Ter vergelijking: de gemiddelde transmissiesnelheid over een traditionele telefoonlijn bedraagt 56,6 kilobit per seconde of met ISDN maximum 128 kilobit per seconde.

Skynet belooft meer dan snelheid, zoals het gelijktijdige gebruik van telefoon, fax en Internet. Terwijl men surft, blijft de lijn vrij. Er is geen enkele impact op de snelheid van de verbinding door het gebruik van de telefoon. De spraakverbinding gaat niet hoger dan vier kiloherz. De ADSL-diensten gebruiken veel hogere frequenties.

Omwille van de installatiekosten mikken Skynet (en Infonie in Wallonië) vooral op hardnekkige surfers en telewerkers. In een eerste fase (omdat er maar een beperkt aantal centrales van Belgacom uitgerust zijn voor ADSL-verbindingen) zal slechts 35% van de Belgische bevolking ervan kunnen profiteren. Eind 1999 wordt dit al 55%.

Skynet rekent 1598 frank per maand (BTW inclusief) voor zijn Net Runner ADSL-jaarabonnement. Wie meer dan 250 megabyte per maand aan datatransfer heeft, betaalt 198 frank extra voor elke begonnen volgende schijf van 100 megabyte. Deze kosten komen bovenop wat Belgacom aanrekent voor de ADSL-verbinding (vanaf 1899 frank per maand). De concurrerende Pandora Internet-toegang ( Telenet) kost 1499 of 1999 frank per maand.

Eigenaardig genoeg was bij het in druk gaan de concurrentie van de andere Internet Service Providers onbestaande. ” EUnet Belgium is nog altijd in de testfase. We hebben één of twee maanden nodig om een commercieel aanbod te kunnen ontwikkelen,” legt directeur Erik Pieters uit. “We zijn toe aan onze eerste testen,” verklaart Kanny Van Bogaert, marketingverantwoordelijke voor UUnet. “Sommigen spreken van juni voor een commerciële lancering, maar dat is weinig waarschijnlijk.” De technologie van de toekomst is dus nog altijd voor morgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content