Adieu PetroFina

Luc Huysmans senior writer bij Trends

Over goed twee weken, op 1 mei, verandert PetroFina van naam. Het bedrijf dat in 2010 de grootste omzet draaide in het Brussels Gewest, heet vanaf dan Total Petrochemicals & Refining.

Total Petrochemicals & Refining wordt meteen het grootste chemiebedrijf in België. Eind december nam het im-mers het 35 procentbelang over dat het Amerikaanse ExxonMobil nog bezat in Fina Antwerp Olefins, de op een na grootste productie-eenheid van basischemicaliën zoals ethyleen, propyleen en benzeen in Europa.

De naamswijziging past in de herstructurering die de Franse energiereus in oktober aankondigde. Daarbij worden de divisies raffinage en chemie samengevoegd, en aangevuld met de specialiteitenchemie (onder andere Atotech, Bostik en Hutchinson) en de meststoffentak (Rosier en GPN). Naast die industriële competentiepoot werd de bedrijfstak supply-marketing in het leven geroepen, die focust op de commerciële activiteiten. De bedoeling is vooral de middelen voor onderzoek en ontwikkeling beter te bundelen.

Het hoofdkwartier van de tak raffinage en chemie wordt in Brussel gevestigd. Aan het hoofd ervan staat sinds eind december niet langer François Cornélis, die twaalf jaar lang het onafhankelijke Belgische oliebedrijf PetroFina leidde, en nadien even lang als nummer twee opereerde bij de Franse groep.

Zijn opvolger, de Fransman Patrick Pouyanné, bracht echter dadelijk goed nieuws mee: nog dit jaar valt de beslissing over een zware investering in de Europese raffinagecapaciteit. Daarvan zou een klein miljard naar België vloeien: 800 miljoen euro voor de verhoging van onder meer de dieselproductie, en nog eens 200 miljoen voor de petrochemische installaties in de Antwerpse haven. Die investeringen moeten mee de rendabiliteit van de raffinage structureel verhogen, al kampt de sector in Europa met een ernstige overcapaciteit door de crisis, die de verkoop deed afnemen.

Ook upstream – exploratie en productie – heeft Total wat katten te geselen, nu een lek in een gasveld maar moeilijk gedicht geraakt en een evacuatie van het betrokken boorplatform noodzakelijk was geworden. Met 93.000 medewerkers in meer dan 130 landen blijft Total echter een van de industriële reuzen van Frankrijk. In ons land staan precies 4737 mensen op de loonlijst. Vanop het hoofdkantoor van Total Belgium worden onder andere de bijna 500 tankstations aangestuurd, wat de groep ook de eerste plaats oplevert bij de bedrijven met de grootste maatschappelijke bijdrage.

Naast de eerder genoemde directiezetel van de tak raffinage-chemie, heeft de groep ook een fabriek voor meststoffen (Rosier in het Waalse Moustier). Het Brusselse Bostik Belux verkoopt lijmen en kleefmiddelen, terwijl Paulstra Silentbloc in Nijvel actief is in industrieel trillingsdempend rubber van het merk Hutchinson. Arteco, een joint venture met Chevron Texaco in Schoten, produceert antivriesmiddelen. De zonnepanelenproducent Photovoltech in Tienen, zwaar getroffen door het terugschroeven van de subsidies voor zonne-energie, voerde eind vorig jaar een kapitaalverhoging door, maar bekijkt alle mogelijke strategische opties.

Grootste parels aan de kroon zijn echter de andere vestigingen: het geïntegreerde platform in Antwerpen met petrochemie, een polymerenfabriek en de grootste raffinaderij van de groep; voorts de petrochemische fabriek in Feluy, de grootste polypropyleenproducent van Europa, waar tegen 2013 een nieuwe productielijn voor polystyreen wordt bijgebouwd; en ten slotte het onderzoekscentrum Total Petrochemicals Research Feluy, waar onder andere nieuwe polyolefinen worden ontwikkeld, en dat het belangrijkste onderzoekscentrum is van de nieuwe tak raffinage-chemie.

LUC HUYSMANS

Mogelijk vloeit een klein miljard euro aan investeringen naar België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content