ACT. LADA ONTHOOFD

ACT uit Kortenberg vertimmert de Lada Samara tot een leuk ogende en spotgoedkope kabriolet.

Van Lada-rijders wordt wel eens smalend beweerd dat ze in hun hersenpan méér ruimte hebben dan in hun wagen. Tenzij je er het dak afneemt. ACT of Automotive Creations & Technics heeft zo’n toplessversie ontwikkeld en in produktie genomen. In Kortenberg wordt de bonkige Lada Samara vakkundig onthoofd, verstevigd en uitgerust met een soft-top, een nieuw dashboard, een sportstuur, lederen zetels en spoilers. Van de weinig eigentijdse vormgeving schiet na de ACT-behandeling niet veel meer over en je moet al goed uitkijken om in de elegante charme van de Natacha zo heet de kreatie een Russisch lelijk eendje te herkennen. Voorlopig vindt de Natacha zijn weg vooral naar Frankrijk, maar met een groeiende vraag naar kabrio’s bij ons, kan de auto van om en bij de 400.000 frank ook in België hoge ogen gooien.

ACT bvba heeft een bepaald woelige geschiedenis achter de rug, maar bestaat in de huidige vorm pas sinds einde 1992. Dat jaar kocht burgerlijk ingenieur Michael Kaag (31) de restanten van de overkop gegane vennootschap EBS (Ernst Berg Systems) uit Zaventem. Kaag was in dat bedrijf projektleider voor het cabrio-model van de Rover 100. Eerder was hij al betrokken bij de studie voor een cabrio-versie van de Renault 5. Toen EBS een nieuwe direktie kreeg, werd dat idee meteen afgeschoten. Alle andere ideeën bleven ook in de faze van het prototype steken en dat deed Ernst Berg de das om.

Voor Kaag zijn bod op EBS deed, had hij een akkoord met de Lada-importeurs op zak om Samara tot Natacha om te bouwen. Maar zelfs na twee jaar blijken er nog regelmatig lijken uit de EBS-kast te vallen. “Stilaan komt er een beetje orde op zaken, ” vertelt Yvan Raymaekers, samen met een tiental andere personeelsleden van EBS overgekomen en nu ook bij ACT financial controller. “In 1993 haalden we met een omzet van 45 miljoen frank een break-even. Dat zal voor 1994 niet het geval zijn, ondanks 50 miljoen omzet. We hebben het afgelopen jaar immers veel nieuwe produkten moeten ontwikkelen. Willen we niet blunderen zoals EBS, moeten we resoluut diversifiëren. ” Eén van de nieuwe ontwikkelingen is de aanpassing van de Volvo 440 tot stationwagon. Daarnaast stelt men veel hoop in een verhoogde vloer voor bestelwagens. Een uitschuifbaar gedeelte daarvan kan funktioneren als hydraulisch laadplatform.

YVAN RAYMAEKERS EN MICHAEL KAAG (ACT) Volvo’s 440 ombouwen tot stationwagon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content