ACHT BEDRIJVEN GEZOCHT

Toen het Ieperse spraakverwerkingsbedrijf Lernout & Hauspie Speech Products ( LHSP) in december ’95 op de Nasdaq werd genoteerd en in het tweede kwartaal van ’96 voor het eerst winst maakte 223.000 dollar op 5,73 miljoen dollar omzet was de missie van Yacov Levy, als CEO en CFO bij LHSP, volbracht. Hij verliet de firma in het najaar van ’96.

Sinds september pendelt hij samen met zijn onafscheidelijke kompaan Dan Trajman ook een oudgediende bij LHSP zonder adempauze tussen Israël, West-Europa, India en de VS. “We willen in totaal zo’n 500 bedrijven onder de loep nemen,” glimlacht Levy ambitieus. “We hebben er nu al 75 gezien.” Hun pas opgericht investeringsfonds heet LTMI Inc. ( Levy Trajman Management Investment).

“We willen 35 miljoen dollar durfkapitaal investeren in 6 tot 8 zorgvuldig uitgekiende hightechbedrijven, actief in de telecom-, Internet-, multimedia- of beeldverwerkingssector, én die groeifirma’s managen.”

België is één van de landen waar ze nauwlettend uitkijken naar opportuniteiten. “We zijn in een vergevorderde bespreking met twee Belgische investeringsbankiers die zouden participeren in het fonds,” zegt Levy. Twee partners kwamen al met geld over de brug : Arison Investments Ltd. (Israël, voor 5 à 10 miljoen dollar) en Brean Murray Inc. (VS, 15 miljoen dollar). Zij zijn bereid 20 % van het geëngageerde bedrag vast te zetten in het fonds en nog eens 10 % op te hoesten binnen de 30 dagen indien nodig. Levy : “Dit is wat wij een just-in-time investering noemen.”

Levy en Trajman vinden de formule van LTMI “uniek”. Ze hebben er ook een naam voor : enhanced venture capital. “Tot voor enkele jaren stonden financiers aan het roer van een groeibedrijf,” legt Levy uit. “Geld was zeldzaam. Nu zijn de tijden veranderd. Geld is een commodity geworden. Dé hefboom waarmee jonge firma’s voorsprong kunnen nemen op andere is managementervaring.”

En dat is precies wat Yacov Levy kan bieden. Zijn cv-pad slingert zich langs hoge functies in het Israel Institute of Productivity (afdelingshoofd financiën), het telecombedrijf Motorola Inc. (thesauriebeheerder) en Scitex America Corp. (CFO).

Vooral bij Scitex, actief in technologie voor de prepress-sector, leerde hij het klappen van de bedrijfszweep kennen. “Ik was er betrokken bij drie publieke plaatsingen, goed voor 300 miljoen dollar. In tien jaar tijd hielp ik samen met Dan Trajman, toen verantwoordelijk voor productmanagement en marketing het bedrijf uitbouwen tot een entiteit met een marktwaarde van 600 miljoen dollar : een vermenigvuldiging met factor 17.”

Met hun concept hopen Yacov Levy en Dan Trajman een ROI-effect ( return on investment) te bereiken van 25 à 30 % per jaar, in tien jaar tijd. Niet slecht, als je bedenkt dat piepjonge groeibedrijven in een seed– of early stage-fase in de VS in dezelfde tijdspanne een gemiddeld rendement op het geïnvesteerde kapitaal (geactualiseerd op jaarbasis) haalden van 14,9 %.

YACOV LEVY (LTMI) Wil 35 miljoen dollar investeren in zes tot acht hightechbedrijven, waaronder ook Belgische ondernemingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content