ABVV-topvrouw Miranda Ulens: ‘Geef ons het recht terug om te onderhandelen over ons loon’

ABVV-voorzitter Miranda Ulens. © belga
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur Trends

De vakbond ABVV maakt van de versoepeling van de loonnorm een breekpunt voor de volgende regering. Dat zegt algemeen secretaris Miranda Ulens in Trends Talk van dit weekend op Kanaal Z. Sinds 2017 is de loonstijging aan een wettelijk maximum onderworpen, terwijl er voorheen onderhandelingsmarge was.

In België stijgen de lonen mee met de prijsindex, maar anderzijds zitten ze ook in een carcan door de loonnorm. Die moet vermijden dat we een te grote loonkostenhandicap opbouwen met de buurlanden. In 2017 heeft de regering-Michel I de loonnorm verstrengd. De beschikbare marge voor loonstijging boven op de index was niet langer indicatief, maar werd een wettelijk maximum. Die ingreep heeft de vrije loononderhandelingen de facto afgeschaft, zegt Miranda Ulens, algemeen secretaris van het ABVV, in Trends Talk.

“Sinds 2017 worden wij verhinderd om collectieve loonsverhogingen te onderhandelen, door de loonnorm. Is de loonnorm nul, dan kunnen wij niet onderhandelen. Dan worden er soms cheques gegeven, maar cheques helpen een mens niet vooruit. Da’s leuk om te krijgen, maar het is weg zodra je het opgebruikt hebt. Wij willen brutolonen kunnen verhogen, en daarover onderhandelen in functie van het terrein.”

Loonnorm en werkloosheidsuitkering

Voor het ABVV is de versoepeling van de loonnorm een breekpunt voor de nieuwe regering. Aan de loonindexering mag dan weer niet geraakt worden, en van een beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd kan geen sprake zijn.

“Ofwel is het een ideologische maatregel die sommige rechtse partijen willen afschaffen: de werkloosheidsuitkeringen beperken”, zegt Miranda Ulens. “Ofwel is het om mensen aan het werk te krijgen. Dat ga je niet doen door mensen te bestraffen. Trouwens, iemand die geen uitkering meer heeft, waar zal die naartoe gaan? Die gaat misschien aankloppen bij het OCMW in de gemeente om een leefloon te krijgen. Dat is hetzelfde bedrag.”

Vermogensbelasting

De partij Vooruit, nog altijd de politieke partner van het ABVV, wil nieuwe vermogensbelastingen op de tafel leggen bij de regeringsonderhandelingen. Voor het ABVV zijn nieuwe vermogensbelastingen geen breekpunt, maar de vakbond is er wel voorstander van.

Miranda Ulens: “Als iemand 1 miljoen bezit – en dan hou je geen rekening met de eigen woning en eventueel de woning die je geërfd hebt – en je heft daar 1 procent belasting op, dan gaat die persoon in kwestie niet meer of minder eten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content