ABVV eist erkenning van burn-out en stress als beroepsziekte

Burn-out © Istock

Het ABVV eist de erkenning door het Fonds voor Beroepsziekten van stressgebonden ziektes, en dit voor alle werknemers uit alle sectoren. Dergelijke ziektes en burn-out zijn immers goed op weg om dé beroepsziekten van de 21ste eeuw te worden.

Het ABVV eist de erkenning door het Fonds voor Beroepsziekten van stressgebonden ziektes, en dit voor alle werknemers uit alle sectoren. Dergelijke ziektes en burn-out zijn immers goed op weg om dé beroepsziekten van de 21ste eeuw te worden. Bovendien zorgt een erkenning voor meer investeringen in preventie. En een preventieve aanpak (beter voorkomen dan genezen), zorgt voor minder kosten in de sociale zekerheid. De socialistische vakbond komt met deze eis naar aanleiding van de Internationale Dag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk die jaarlijks op 28 april wordt gehouden.

Bijkomend kunnen werknemers die te kampen krijgen met stress of burn-out, rekenen op een uitkering en kunnen kosten van gezondheidsspecialisten en geneesmiddelen terugbetaald worden, stelt het ABVV zondag in een persmededeling. De vakbond eist voorts ook een versterking van de inspectiediensten, “want preventie komt voor alles”. Er moeten meer inspecteurs en meer middelen komen om ervoor te zorgen dat de ondernemingen de wetgeving rond psychosociale risico’s naleven.

Uit de enquête “Modern Times?” die het ABVV vorig jaar naar aanleiding van 28 april organiseerde, bleek al dat 74 procent van de bevraagde werknemers zich niet in staat acht om hetzelfde tempo vol te houden tot zijn 65ste (terwijl de regering de pensioenleeftijd wil optrekken tot 67…). Uit diezelfde enquête bleek dat 6 van de 10 respondenten vrezen dat de arbeidsorganisatie in hun bedrijf niet alleen stress en burn-out veroorzaakt, maar ook relatieproblemen, depressies, slaapstoornissen, voedingsproblemen, huidaandoeningen en nog vele andere problemen. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content