‘Aanvaard dat jonge mensen fouten maken’

© FOTOGRAFIE DEBBY TERMONIA

Young Leaders/Inspiring Mentors koppelt een jonge leider aan een topleider. Geïnteresseerd om deel te nemen? Meer informatie via info@youngleaders-inspiringmentors.eu

Marc Raisière – CEO Belfius

“Twintig jaar geleden had ik dezelfde twijfels als Tim. Het is niet altijd gemakkelijk een goed beeld te hebben van wie je bent en welk potentieel je hebt. De komst van een kind heeft ook mijn leven veranderd. Vrouwen zijn daar meer matuur in, maar voor veel mannen is dat minder vanzelfsprekend. Je kan dat niet los zien van de vaststelling dat ondernemingen meer oog moeten hebben voor het traject dat jonge talenten intern kunnen afleggen. Bij Belfius hebben we een programma voor 24- tot 28-jarigen, waardoor dertig opvallende talenten gedurende twee jaar om de zes maanden van baan kunnen veranderen.”

“Je moet aanvaarden dat jonge mensen fouten maken. Jonge toptalenten plaatsen we snel in functies met echte verantwoordelijkheid. Het is belangrijk dat je voor die uitdagingen zorgt. We benoemden een Nederlandstalige medewerkster van dertig als adjunct-regiodirecteur in Luik. Zo maak je toptalenten beter, en vaak zien we hoe ze hun doelstellingen overtreffen. Daarnaast moet je investeren in alles wat het uitoefenen van die taken kan faciliteren: sporten, goed eten, enkele dagen thuis werken. Tegelijk denken we na hoe we ons nog beter kunnen opstellen bij cruciale privégebeurtenissen, zoals een geboorte. Zulke situaties kun je niet standaardiseren. Je kan werknemers wel helpen om hun eigen kracht en ambities te leren kennen. Je kan nadenken en praten over frustraties. Dat is de weg naar geschikte begeleiding.” z

Tim Van Dijck – Operationsmanager CTOW/DEME Group

“Als je afstudeert en aan het werk gaat, stel je weinig vragen. Ik ging aan de slag bij DEME Group en heb me er tien jaar internationaal enorm kunnen ontplooien, zonder een carrière te hoeven plannen. Toen we net voor de geboorte van ons kindje terugkeerden naar België, begon ik voor het eerst na te denken over de toekomst. Hoe ik zou omgaan met het ouderschap, was een heel grote vraag voor mij. Mijn twijfels daarover namen mijn dynamiek weg, maar de gesprekken met Marc zorgden ervoor dat ik weer een visie kreeg. We praatten over mijn potentieel en over wat ik in de toekomst wil doen. Dat was een kantelpunt.”

“Het is niet makkelijk uit het profiel van een projectmanager te breken. Op de werven was ik altijd heel operationeel bezig. Door toedoen van Marc kreeg ik een brede interesse in de strategie en de groei van het bedrijf. Hij heeft me gestimuleerd om mijn visie en mening openlijk te delen met het hogere management. Het delen van strategische inzichten moet je leren en dat krijgt een groter draagvlak dan je zou denken.”

“Ik kan me enorm opwinden over zaken die niet coherent zijn met de bedrijfswaarden. Als jonge werknemer mag je dat aankaarten en mag je je daarin hard opstellen, maar doe ook de omgekeerde controle. Het is goed je persoonlijke waarden te noteren en die te vergelijken met de waarden van de onderneming.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content