Vrouwelijk ondernemerschap zit in de lift: aantal onderneemsters op vijf jaar met 21 procent gestegen

Foto: Getty Images

Het aantal onderneemsters is de afgelopen vijf jaar met een vijfde (21 procent) gestegen, meldt Unizo. Voor de derde keer organiseert het ondernemersnetwerk op 6 maart de ‘Dag van de Vrouwelijke Ondernemer’. Het doel: straffe vrouwelijke ondernemers in de kijker zetten. Dat is nodig, want hoewel het aantal vrouwelijke ondernemers jaar na jaar stijgt, blijven ze in de minderheid.

Zo hebben mannelijke ondernemers nog steeds de bovenhand in aantal. Volgens het RSVZ, het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen, waren er in België in 2022 in totaal 417.610 vrouwelijke zelfstandigen aan de slag, ten opzichte van 783.119 mannelijke zelfstandigen. Dat maakt een verhouding van 34,8 procent vrouwen en 65,2 procent mannen. Iets meer dan één op de drie zelfstandigen in ons land is dus een vrouw.

“De inhaalbeweging is al een tijdje ingezet, maar met het gemiddelde netto groeicijfer van de laatste drie jaar zou het nog tot 2081 duren vooraleer er evenveel mannelijke als vrouwelijk zelfstandige ondernemers zijn in België”, zeggen Claire Selis, directeur van Vrouwennet vzw en Unizo-topman Danny Van Assche.

België scoort bovengemiddeld

Als we naar Europa kijken, scoort ons land bovengemiddeld. België komt namelijk op de tiende plaats met eind 2023 10,2 procent zelfstandigen binnen de groep werkende vrouwen tussen 20 en 64 jaar. Griekenland, Italië en Polen spannen de kroon. Nederland volgt op de vierde plaats. Opvallend: Duitsland hinkt achterop, op de voorlaatste plaats.

Maar ook in België botsen vrouwen nog te vaak op drempels die het hen moeilijk maken. Daarom zetten Vrouwennet en Unizo elk jaar een aantal rolmodellen in de kijker. Dit jaar zijn Sarah Renson, Caroline Van der Perre, Valerie Thys, Karine De Bie, Ruth Claes en Julie Vets de gezichten van de campagne.
De Dag van de Vrouwelijke Ondernemer is een initiatief van Unizo, Vrouwennet vzw, VLAIO en Vlaams minister van Economie Jo Brouns

Partner Content