“Aanpassingen code-Lippens gaan niet ver genoeg”

Towers Perrin, een internationale adviseur voor deugdelijk bestuur en toplonen, heeft vragen bij de voorstellen om de code-Lippens aan te passen. “De aanpassingen gaan niet ver genoeg”, vindt Marcel Rottiers, algemeen directeur van Towers Perrin België. “De richtlijnen moeten concreter, meer gedetailleerd zijn. Internationale investeerders vragen meer informatie over de principes en parameters die gebruikt worden voor de loonvorming dan wat de code nu voorschrijft.”

Jeroen Janss, senior consultant van Towers Perrin, voorspelt dat het aandeelhoudersschap van de Belgische ondernemingen de komende jaren verder zal internationaliseren. En een internationaal aandeelhoudersschap impliceert meer activisme, mondiger minderheidsaandeelhouders en meer vraag naar een krachtige corporate governance. “Daarom denken wij dat het zinvol is om de aandeelhouder een grotere stem in het remuneratiedebat te geven”, zegt Janss, “want hij zal die stem toch opeisen.”

Internationale investeerders willen volgens Towers Perrin meer krijgen dan algemene beschouwingen over het loonbeleid van een bedrijf. “Ze willen weten hoe een bepaald loonniveau tot stand komt, welke vergelijksmethodes gebruikt worden, met welke ondernemingen of sectoren vergeleken wordt, hoeveel procent van het remuneratiepakket prestatiegerelateerd is en waarom, en ga zo maar door”, weet Janss. “Internationale beleggers willen ook remuneratiepakketten van verschillende ondernemingen kunnen vergelijken. Vooralsnog is dat in België heel moeilijk.”

Daarom kunnen dergelijke zaken beter opgenomen worden in de aangepaste code-Lippens. “Hoe meer en hoe beter je de loonvorming uitlegt, en hoe helderder je de zaken definieert en communiceert, hoe groter de kans dat een code effectief leidt tot zelfregulering”, oordeelt Rottiers.

Towers Perrin vraagt dan ook dat het remuneratiecomité meer op de voorgrond zou treden in de aangepaste Belgische corporategovernancecode. De voorzitter van het remuneratiecomité zou het loonbeleid moeten expliciteren en verduidelijken. En de aandeelhouders moeten geconsulteerd worden over het remuneratiepakket van de belangrijkste directieleden.

“Hoe je dat precies organiseert, laten wij in het midden”, zegt Rottiers. “In het Verenigd Koninkrijk geven aandeelhouders hun mening, maar het is geen bindend advies. Het blijft de raad van bestuur die beslist. Maar er gaat wel een preventieve werking uit van deze procedure. Automatisch is er meer overleg tussen bestuur en aandeelhouders, en je merkt dat men sneller tot ‘eenvoudige’ oplossingen komt.”

Ook in Nederland heeft de aandeelhoudersvergadering de mogelijkheid om over beloningsvoorstellen te stemmen. De ironie wil dat tot 2008 nooit een voorstel is afgewezen, met dank aan de vele buitenlandse (lees: Angelsaksische) aandeelhouders voor wie de loonniveaus in Nederland niet eens buitensporig hoog liggen. “Het zou best kunnen dat ook in België de toplonen blijven stijgen”, geeft Rottiers toe, “maar zolang voor iedereen duidelijk is dat dit een marktconforme evolutie is, en dat managers beloond worden voor een succes en niet voor een falen, hoeft dat geen slechte zaak te zijn.”

Nieuwe stap voorwaarts

De Belgische Commissie voor Corporate Governance heeft nieuwe richtlijnen klaar die de code-Lippens zullen aanvullen. Die voorstellen zijn tot 22 september het voorwerp van een publieke raadpleging. Elke burger of onderneming kan er zijn zeg over doen. Towers Perrin is van plan zijn opmerk-ingen aan de Commissie door te geven. De nieuwe regels moeten, als alles goed gaat, begin volgend jaar van kracht worden.

“De code-Lippens was een stap in de goede richting”, analyseert Rottiers de situatie. “Vele bedrijven leven de code na, en er wordt stevig gedebatteerd over deugdelijk bestuur en remuneratiepakketten. Nu is het tijd voor een nieuwe stap voorwaarts. Ik denk dat het moment gekomen is om de aandeelhouders en de internationale investeerders nog beter te betrekken bij gevoelige materies zoals de loonvorming. ‘

Volgens Towers Perrin is het een kwestie van geloofwaardigheid. “Als de bedrijfswereld wil voorkomen dat de politici zelf maatregelen uitvaardigen, dan moet ze relevante en gedetailleerde informatie verstrekken, en helder communiceren. Daarom dat wij in de aangepaste code meer instrumenten willen zien die aanzetten tot een dialoog met aandeelhouders en investeerders.”

P.C.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content