Aandelen zijn het enige alternatief

De crisis is niet voorbij, zegt Guy Wagner, directeur van Banque de Luxembourg Investments. Beleggers die rendement willen halen, investeren het beste in aandelen.

BL-Global Equities

Isin-code: LU0117287580

Guy Wagner, de directeur van de beheersmaatschappij Banque de Luxembourg Investments (BLI), was onlangs op bezoek in Brussel om er te praten over zijn visie op de financiële markten. “De hemel is tijdelijk opgeklaard, maar dat wil niet zeggen dat de crisis opgelost is”, zei Wagner. “Deze situatie, een gevolg van dertig jaar schulden opstapelen, is uitzonderlijk. Het is goed dat die schulden worden afgebouwd, maar dat zal de economische groei de komende jaren afremmen.”

“Het herstel van de economie in de VS is sinds 2009 niet zo zwak geweest, terwijl de rente extreem laag is en het Amerikaanse begrotingstekort is opgelopen tot 10 procent. De vooruitzichten van de opkomende markten zijn beter, maar als de economie in de ontwikkelde landen lange tijd vertraagt, zal dat ook een weerslag hebben op de groei in die landen.”

Logische keuze

“Daarnaast zijn we ongerust over hoe het gebruik van de geldpers de inflatie op lange termijn zal beïnvloeden”, stelt Wagner. “Wij denken dat de centrale banken in hun aanpak van de crisis een beetje onverantwoordelijk zijn geweest. Op korte termijn zal de rente laag blijven, omdat de overheid er alle belang bij heeft die onder het niveau van de inflatie te houden. Zo is het gemakkelijker schulden af te bouwen. Door geld te investeren in overheidsobligaties verliezen beleggers koopkracht. In alle portefeuilles waar dat mogelijk was, zijn we daarom uit de markt van de overheidsobligaties gestapt.”

Om die redenen zijn aandelen volgens Wagner de logische keuze voor beleggers die hun vermogen willen zien aangroeien. Maar ze moeten realistische verwachtingen koesteren, aangezien de markten niet echt aantrekkelijk gewaardeerd zijn. “Sinds het vierde kwartaal van 2011 zijn de koersen met 40 procent gestegen, terwijl de bedrijfsresultaten stabiel bleven. De winstmarges van beursgenoteerde ondernemingen staan op historisch hoge niveaus.” Voor de volgende tien jaar rekent Guy Wagner op een groei van 3 procent voor Amerikaanse aandelen en iets meer voor Europese waarden.

Vijf sterren

Het fonds BL-Global Equities belegt alleen op de beursmarkten, zonder geografische beperkingen en met een sterke diversificatie (ruim 150 lijnen). Het fonds kreeg vijf sterren van Morningstar en heeft de afgelopen jaren een sterk parcours afgelegd: een gemiddelde prestatie van +9,5 procent over tien jaar en van +10,5 procent over drie jaar. De beheerders focussen op de opkomende landen, op aandelen die een houdbaar dividend uitkeren en op kwaliteitsaandelen zoals Coca Cola of Nestlé, die over een duidelijk concurrentievoordeel beschikken ten opzichte van hun concurrenten.

Wagner: “We mijden de financiële sector, waar het zeer moeilijk is de waarderingen te bepalen. We houden ons ook ver van kapitaalintensieve bedrijven zoals autofabrikanten en de staalindustrie.”

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content