‘Aandelen zijn aantrekkelijker dan obligaties’

Elke maand stelt Trends de vijf favoriete aandelen van een Belgische analist voor. Deze maand: Koen Popleu, deputy head of Europe Equity Management bij Candriam.

“We staan nog altijd positief tegenover aandelen, en de macro-economische conjunctuur lijkt ons gelijk te geven”, zegt Koen Popleu, deputy head of Europe Equity Management bij Candriam. “Europa groeit opnieuw sinds midden 2013. De export zal die groei blijven ondersteunen. Ook de gezinsconsumptie en de bedrijfsinvesteringen moeten stilaan opnieuw bijdragen tot het herstel.”

De aandelenmarkten worden volgens Popleu ook nog altijd ondersteund door de westerse centrale banken. “De Amerikaanse Federal Reserve bouwt haar monetaire stimuleringsmaatregelen dan wel af, maar in haar communicatie blijft ze warm en koud blazen. Van de Europese Centrale Bank wordt nog altijd verwacht dat ze haar monetaire beleid zal versoepelen. Als we de vergelijking maken met obligaties, zijn aandelen nog altijd aantrekkelijker. Het mogelijke rendement van aandelen is nog altijd voldoende om het hogere risico te verantwoorden.” Volgens hem is het dividendrendement van aandelen nog altijd hoger dan het rendement van overheidsobligaties. Het verschil is sinds begin dit jaar zelfs nog groter geworden.

1. Grifols

“Grifols is in Europa de marktleider in medische behandelingen op basis van bloedplasma, onder meer voor immuniteitsstoornissen, longaandoeningen en hemofilie. Ook wereldwijd is het Spaanse bedrijf toonaangevend. Het realiseert ruim de helft van zijn omzet op de Amerikaanse markt. Door de hoge toetredingsdrempels is slechts een klein aantal spelers actief in dit segment. Het vergt veel tijd om een netwerk van plasmacollectes uit te bouwen en er zijn hoge investeringen nodig om voldoende productiecapaciteit te hebben, die voldoet aan de hoge veiligheidsnormen.”

“We verwachten dat de vraag naar de producten de volgende tien jaar met ongeveer 8 procent per jaar zal toenemen, vooral onder invloed van de opkomende landen. Het groeipotentieel op lange termijn en de sterke prijszettingsmacht zullen de verbetering van de marges blijven ondersteunen.”

Beurs: Madrid, ticker: GRF

Koersdoel op 12 maanden: 46 EUR

2. Beiersdorf

“Beiersdorf is een internationale groep die is gespecialiseerd in huid- en lichaamsverzorgingsproducten. De belangrijkste merken in de portefeuille zijn Nivea, Eucerin, La Prairie, Labello en Hansaplast.”

“Onder impuls van het nieuwe management is productinnovatie de absolute topprioriteit. Dat wordt bevestigd door de succesvolle lancering van een volledig nieuw gamma deodorants, antiverouderingscrèmes en doucheproducten. Ook door zijn gerichte expansie op groeimarkten verwachten we dat Beiersdorf sterker zal groeien dan zijn concurrenten. Die extra groei, gekoppeld aan een doorgedreven productie-efficiëntie, zal de bedrijfswinsten naar ongeziene niveaus stuwen.”

“Als het bedrijf zijn nettocashpositie van meer dan 2 miljard euro aanspreekt om gerichte overnames te doen, heeft het aandeel een aanzienlijk opwaarts potentieel.”

Beurs: Frankfurt, ticker: BEI

Koersdoel op 12 maanden: 84 EUR

3. Viscofan

“Viscofan is marktleider in kunstmatig geproduceerde eetbare velletjes voor de verpakking van vleeswaren, zoals worsten. Het Spaanse bedrijf heeft een competitief voordeel, omdat het een volledig gamma van kunstmatige darmen aanbiedt, zowel van collageen (dierenhuid), cellulose (plantencellen), vezels als plastic. Viscofan heeft een wereldwijd marktaandeel van ongeveer 60 procent op de cellulosemarkt.

“Door de groeiende wereldbevolking, de stijgende vleesconsumptie in de groeilanden en de structurele verschuiving van de vraag naar kunstmatige darmen groeien de activiteiten van Viscofan expansief. Onlangs begaf de onderneming zich op de Chinese collageenmarkt. Die investeringen zien we als een enorme kans, zowel voor de groei als de winstgevendheid. We zijn overtuigd van de superieure groei van de winst per aandeel, wat de koers dit jaar naar ons koersdoel van 45 euro zal stuwen.”

Beurs: Madrid, ticker: VIS

Koersdoel op 12 maanden: 45 EUR

4. Amadeus IT Holding

“Amadeus biedt geavanceerde technologische oplossingen aan zijn klanten in de reis- en de toerisme-industrie. Het voorbije decennium heeft het bedrijf zich opgeworpen als de absolute marktleider in zogenoemde globale distributiesystemen (GDS), met een marktaandeel van ruim 40 procent. Een GDS is een IT-platform dat reisaanbieders — vooral luchtvaartmaatschappijen — verbindt met de klassieke reisbureaus en de onlinebureaus. Via dat internationale transactienetwerk kunnen realtimeprijzen, boekingen en tickets worden verwerkt. Door een gestage groei van het luchtverkeer en haar resistente winstmarges is deze divisie de geldkoe van de onderneming. Ze wint ook voortdurend marktaandeel bij.”

“Er wordt veel verwacht van IT Solutions, dat een uitgebreide softwareportfolio heeft voor het beheer en de automatisering van bedrijfsprocessen van luchtvaartmaatschappijen, zoals reservaties en het voorraadbeheer. De twee recente strategische IT-partnerschappen met Intercontinental en BeNe Rail International bewijzen dat het bedrijf vastberaden is om zijn technologische expertise ook uit te bouwen in andere segmenten.”

Beurs: Madrid, ticker: AMS

Koersdoel op 12 maanden: 35,5 EUR

5. Grand City Properties

“Grand City Properties is een vastgoedmaatschappij die actief is in een niche van de woningmarkt. In de grote Duitse steden investeert ze vooral in problematische vastgoedportefeuilles met een hoge leegstand. Het trackrecord van het bedrijf bewijst dat het die portefeuilles kan optimaliseren.”

“Gezien de bijna negatieve reële rente zijn we ervan overtuigd dat de Duitse residentiële vastgoedmarkt in prijs zal blijven stijgen. Daarenboven zijn de demografische ontwikkelingen in bepaalde steden zeer gunstig. In Berlijn bijvoorbeeld is de leegstand gedaald tot een historisch dieptepunt van 2,5 procent, doordat het aantal huishoudens sterker groeit dan de bouw van nieuwe woningen.”

“De relatief lage schuldgraad en het dynamische beheer van de beschikbare middelen wijzen op een sterke investeringsdiscipline. Het rendement op het eigen vermogen ligt significant hoger dan de kapitaalkosten. Ook de koers-winstverhouding van ongeveer 7 is een argument voor een positieve aanbeveling.

Beurs: Frankfurt, ticker: GYC

Koersdoel op 12 maanden: 10,1 EUR

MATHIAS NUTTIN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content