“Aandelen blijven interessant”

Citibank gelooft in een V-vormig herstel van de bedrijfswinsten. Een operationele hefboom biedt potentieel voor een krachtig herstel, zelfs als het economische herstel minder sterk is dan verwacht.

Uit een gesprek met Jürgen Michels blijkt de overtuiging van Citibank in het geloof in een positief 2010 en een duurzaam economisch herstel, al zal dat niet evenwijdig verlopen. Het zal het sterkst zijn in Azië (zonder rekening te houden met Japan) en het minst sterk in Europa en Japan. In de Verenigde Staten wordt een vrij stevig herstel verwacht in 2010-2011, ondanks de beperkte beschikbaarheid van krediet.

Inflatierisico beperkt

Ondanks het verwachte duurzame herstel zal het merendeel van de centrale banken toch niet geneigd zijn om de rente te verhogen. De inflatie en de inflatieverwachting zijn immers nog altijd laag en heel wat beleidsmensen zijn nog altijd wantrouwig wat betreft het herstel. Citibank verwacht ten vroegste een renteverstrakking van de Fed in het vierde kwartaal van 2010. De ECB zal nog later volgen, in het eerste kwartaal van 2011.

Exitstrategieën

Tot nu toe voorzien de meeste centrale banken nog altijd liquiditeitssteun door langetermijnactiva te kopen of door rechtstreeks geld in de kredietmarkten te pompen. Toch is het volgens Citibank belangrijk dat de centrale banken hun exitstrategieën beginnen uit te werken om de risico’s te beperken en zonder de financiële condities en het economische herstel aan te tasten. Bovendien lopen heel wat stimuleringsmaatregelen door in 2010 (zie grafiek).

Kies voor risicoactiva

De terugkeer van de belegger naar risicoactiva zal het komende jaar zonder twijfel minder sterk zijn dan in 2009. Desondanks gaan de analisten van Citibank ervan uit dat die activa – waaronder aandelen – het de komende kwartalen goed zullen doen. Ze worden immers gesterkt door een verbetering in de groeivooruitzichten, sterke bedrijfswinsten en een geleidelijke verstrakking van het beleid van de centrale banken.

Door de uitbodeming van de winstcyclus gelooft Citibank dat de globale aandelenmarkten de Twilight Zone verlaten en de herstelfase ( Recovery Phase) ingaan. De Twilight Zone is de fase naar het einde van de recessie toe, waarin de aandelen stijgen ondanks een daling van de bedrijfsinkomsten. De globale aandelenmarkten hebben een verschroeiend herstel achter de rug, maar bij Citibank wordt er verwacht dat ze zich er stevig in zullen vastbijten (zie grafiek).

Dubbelcijferige groei

Citibank is van mening dat de winstrisico’s naar boven gericht zijn (zie grafiek). Op basis van de veronderstelling dat de winsten met 50-60 % zullen herstellen (analistenconsensus) en met het oog op de typische de-rating van 24 % gaat Citibank ervan uit dat de aandelenmarkten de komende twee jaar een dubbelcijferige return zullen realiseren. “Natuurlijk zullen er in de eerste 24 maanden van de nieuwe stierenmarkt tussentijdse correcties zijn van gemiddeld 7 à 8 %. Dat zijn koopopportuniteiten!”, zo besluit men bij Citibank. De analisten verkiezen een spreiding tussen defensieve en cyclische aandelen. Binnen het cyclische gedeelte verkiezen ze de financiële aandelen boven de industriële en binnen het defensieve verkiezen ze de gezondheidszorgsector boven nutsbedrijven. Wat betreft grondstoffen, gaat hun voorkeur uit naar energiespelers. (c)

Door Ken Van Weyenberg

“Natuurlijk zullen er in de eerste 24 maanden van de nieuwe stierenmarkt tussentijdse correcties zijn van gemiddeld 7 à 8 %. Dat zijn koopopportuniteiten!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content