‘Aandeelhouderschap motiveert de troepen’
ICT’er Louis Cornet is al jaren actief in allerlei Brusselse start-ups, nadat hij eerst als ICT-consultant aan de slag was in verschillende bedrijven. Zijn laatste geesteskind is Movify, een specialist in digitale consultancy. Het ontwikkelt onder andere mobiele apps op de maat van bedrijven. Cornet, de enige aandeelhouder, gooide het roer vorig jaar om en het kapitaal van zijn bedrijf open voor zijn medewerkers. Zij worden gestimuleerd om aandeelhouder te worden.
Hebt u er lang over nagedacht om het kapitaal van uw onderneming open te stellen voor uw medewerkers?
LOUIS CORNET. “Eerst moest de groei van het bedrijf stabiel zijn. Movify draait een omzet van 7 miljoen euro en het heeft 70 medewerkers. We groeien jaarlijks met 50 procent. Ik begon na te denken over de formule van medewerkers als aandeelhouder als een manier om extra talent aan te trekken, te behouden en te motiveren. Ik denk ook aan de toekomst van het bedrijf. Ik ben 41 jaar. Als ik de komende twintig jaar geleidelijk aan delen van het bedrijf aan werknemers verkoop, is dat toch de mooiste exit, niet? Het is sympathieker en duurzamer dan alles aan een groot bedrijf te verkopen.
“Ik dacht eerst om aandelenopties toe te kennen aan medewerkers, zoals veel bedrijven doen, maar na overleg met bevriende bedrijfsleiders en met het oog op de toekomst van Movify heb ik daar niet voor gekozen.”
Enkel kaderleden mogen aandeelhouder worden. Waarom?
CORNET. “Ik ben een adept van het principe think big, stay small. Ik wil het systeem eerst testen met een beperkte groep personen en het dan uitbreiden als het resultaat heeft. Ik heb aan zes medewerkers een voorstel gedaan, drie hebben toegehapt. Zij investeren elk tussen 5000 en 100.000 euro, afhankelijk van hun financiële mogelijkheden en hun bereidheid om risico’s te nemen. Anderen zullen misschien volgen in een nieuwe ronde. Ik zie dat het de troepen motiveert. Er is geen frustratie te merken bij de andere medewerkers omdat ze voorlopig niet mee kunnen instappen. Ik wil eerst een paar jaar wachten vooraleer breder te gaan.
Het is gemakkelijker om nieuwe klanten te vinden dan medewerkers. De schaarste is constant voelbaar
“Er is geduld nodig. Movify internationaliseert en opent kantoren in Londen, Parijs, Genève, Luxemburg en Nederland. We zullen wellicht met countrymanagers werken. Als alles goed gaat, kunnen ook zij in het kapitaal stappen.”
Hoe plaatst Movify zich op de markt van de digitale consultancy?
CORNET. “De focus ligt op de ontwikkeling van mobiele applicaties voor bedrijven. Die komen grotendeels uit drie sectoren. De financiële sector, die de meeste Belgische banken en verzekeraars als klant heeft, de mediabedrijven VRT en RTBF, en telecomspelers zoals Proximus. Het orderboek is vol tot het einde van het jaar. Het is gemakkelijker om nieuwe klanten te vinden dan medewerkers. De schaarste is constant voelbaar.”
Wat als uw aandeelhouders Movify verlaten?
CORNET. “Ik vertrek van het principe dat de aandeelhouders in het bedrijf moeten werken. Bij een vertrek of pensionering moeten ze hun aandelen verkopen.”
Louis Cornet
Is: CEO van Movify
Vrije tijd: reizen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier