Aanbod krimpt, prijzen stijgen

Het al behoorlijk beperkte aanbod op de Limburgse markt voor nieuwbouwappartementen lijkt nog te krimpen. Het studiebureau de Crombrugghe & Partners verzamelde in het eerste kwartaal van dit jaar data van zestig Limburgse projecten. Vorig jaar waren dat er nog 79.

Tegelijk is de prijstrend nog altijd uitgesproken stijgend. De gemiddelde vraagprijs voor nieuwe appartementen in Limburg bedraagt nu 2.750 euro per vierkante meter, een toename van 9 procent op jaarbasis. In Hasselt bedroeg de prijsklim 8 procent. De provinciehoofdstad is met een gemiddelde vraagprijs van 3.235 euro per vierkante meter wel nog afgetekend de duurste regio. Voor de goedkoopste nieuwbouwappartementen moet u nog altijd in het noorden van de provincie zijn, ondanks een prijsstijging van 2,5 procent tot 2.465 euro per vierkante meter.

Appartementen kleiner dan 60 vierkante meter zijn een zeldzaamheid in Limburg. Ze vertegenwoordigen slechts 2 procent van het totale aanbod. Ter vergelijking: in Brussel heeft 34 procent van de nieuwbouwappartementen een oppervlakte van minder dan 60 vierkante meter.

Aanbod krimpt, prijzen stijgen

In de kijker

In het centrum van Hasselt, tussen de Paardsdemerstraat en de Bonnefantenstraat, bouwen de projectontwikkelaars Group MC en Ciril het gemengde project De Bonnefant. Er komen een 120-tal woonentiteiten, verspreid over twee volumes. De architecten van a2o hebben ervoor gekozen het voormalige RTT-gebouw met zijn forse baksteenarchitectuur, grote ramen en natuurstenen ornamenten maximaal te behouden. Langs de Bonnefantenstraat is wel een minderwaardig bouwdeel afgebroken, om plaats te maken voor een opvallende nieuwbouw. Op de benedenverdieping van beide volumes komen winkels en/of horecazaken.

De prijzen starten vanaf 252.250 euro voor de klassieke appartementen. Voor de lofts in het voormalige RTT-gebouw is dat 293.000 euro. Daarnaast zijn er ook nog doorzonappartementen met prijzen vanaf 421.000 euro, en enkele penthouses, skyhouses en appartementen met een wintertuin. Als afbraak- en heropbouwproject voldoet de Bonnefant aan de voorwaarden voor het verlaagde btw-tarief van 6 procent. De geleidelijke oplevering start nog in de eerste helft van dit jaar.

Aanbod krimpt, prijzen stijgen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content