Aan tafel bij de Coburgs****

PIETER VAN DOVEREN

Op de Braunbastei van de Weense binnenstad ligt het grandioze Palais Coburg. Het stadpaleis werd in 1839 getekend door architect Karl Schleps en tussen 1840 en 1845 opgetrokken in neoklassieke stijl. Het optrekje was eigendom van de Kohary-tak van het huis van Saksen-Coburg-Gotha. Een oudere broer van de Belgische koning Leopold I was de opdrachtgever.

De van oorsprong Duitse dynastie regeerde over verscheidene Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije en Portugal. Koning Albert I deed tijdens de Eerste Wereldoorlog afstand van de titel hertog van Saksen en veranderde zijn te Duitse familienaam van Saksen-Coburg-Gotha in ‘Van België’.

De Braunbastei (bruin bastion) maakt deel uit van de zestiende-eeuwse stadsverdediging van Wenen. De laatste privé-eigenaar was prinses Aurelia van Saksen-Coburg-Gotha. Vandaag is het paleis van de vermogensbeheerder en fondsmanager Peter Pühringer. Het eigen vermogen van deze zoon van een Oostenrijkse klokkenmaker wordt geschat op 311 miljoen euro. Het Coburg-paleis werd onder zijn leiding gerenoveerd en biedt onderdak aan een exclusief vijfsterrenhotel met 35 persoonlijk ingerichte luxesuites. Op de bovenste verdieping bevindt zich een exclusieve spa, compleet met sauna, stoombad, jacuzzi, binnenzwembad en een zonneterras met uitzicht over de daken van Wenen. De eigenaar is wijnverzamelaar en in de kelder rust dan ook een van de mooiste collecties fijne wijnen van de wereld.

Het Gourmet Restaurant is na een verbouwing van anderhalf jaar heropend. Silvio Nickol is de nieuwe chef-kok. Hij werd gedeeltelijk opgeleid door Roger Souvereyns van ‘t Scholteshof en verwierf twee Michelin-sterren voor het Schlosshotel Velden in Oostenrijk. Te midden van een gerieflijke, historische omgeving presenteert een leger chique lakeien bewerkelijke, creatieve gerechten. Wij kregen de cheftafel in de gang en zaten voor een scherm met beelden van de keuken.

Bij mousse van lever van niet-gepropte organische ganzen met kern van witte cacao en granen en soja kwam een mierzoete 2006 Künstler Spätlese, Kirchenstück. Bij romige polenta met op lage temperatuur gegaard kwartelei en zomertruffel kwam een 2005 Velich Tiglat als mooie Oostenrijkse chardonnay met smaak van truffel en popcorn. Bij een exquise bereiding van roggevleugel van de barbecue met aarde van champignons kwam een overweldigende 2002 Torbreck Run Rig (een van de beste vier wijnen van Australië). Bij Neusiedler See Waller (snoek uit het Balatonmeer) en een bereiding met gesouffleerde medaillon van ree en bordelaisesaus werden de glazen gevuld met een château Palmer Magnum 1987. Helaas was deze grote wijn op z’n retour. Afsluiten deden we met een ingewikkeld nagerecht van ijsmakaron met rabarber, venkelcrème, coulis van advocaat en ijzerkruid.

Een etentje bij de Coburgs is een deftige aangelegenheid, die niet voor iedereen is weggelegd: ons menu kostte 119 euro per persoon en voor het wijnarrangement betaalden we nog eens hetzelfde bedrag.

Palais Coburg Residenz

Coburgbastei 4

1010 Wenen

Tel. +43 1 518 18 800

www.palais-coburg.com

Gourmet Restaurant

Palais Coburg

Menu’s: vier gangen 98 euro, vijf gangen 117 euro, zeven gangen 148 euro

Kader: gerenoveerd historisch paleis met gerieflijke inrichting

Onthaal en bediening: door bataljon vriendelijke obers in livrei

Keuken: creatieve keuken gebaseerd op Oostenrijkse tradities

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content