AAN EEN ZIJDEN DRAADJE

Het commerciële succes van Benji-Fun Belgium hangt niet alleen af van het aantal waaghalzen, maar ook van de wetgeving.

Bij velen breekt al het angstzweet uit als ze de begrippen benji-springen, sky-diven of house-runnen horen. Voor anderen zijn hoogte en/of snelheid dan weer onontbeerlijk voor het beleven van de ultieme kick.

Stefan Kerkhofs, een fervent benji-springer, bracht in 1991 zijn hobby onder in vzw Benji-Fun Belgium. “Mijn ouders hadden toen een kraanbedrijf zodat het element hoogte al voorhanden was. Het was alleen nog zinnen op allerhande manieren om naar beneden te komen,” aldus Kerkhofs. Originaliteit is nog steeds de sterkste troef van het Zonhovense bedrijfje. Al vijf jaar slagen de vier medewerkers erin succesvol te variëren op het thema sensatie. De vraag naar benji-springen is groot, maar het blijft een dure attractie één elastieksprong kost 2000 frank. Slingeren aan lange staalkabels ( sky-diven) of 60 meter omhoog gecatapulteerd worden in de sky-fever zijn even spectaculair, maar kunnen voor minder dan 1000 frank per persoon. “Vroeger stonden we vooral op braderijen. Stilaan ruilen ook grote bedrijven hun argwaan in voor commerciële doeleinden. Zo gaven Swatch en American Express hun promotietoer al een extra stoot adrenaline mee. Ook Ola, Mars Ice Cream en Coca-Cola worden deze zomer via ons geassocieerd met sensatie.”

Kerkhofs, in het verleden manager van onder andere de meidengroep Def Dames Dope, bouwde goede contacten uit in de televisiewereld. Benji-Fun Belgium werkte sinds zijn ontstaan mee aan 47 verschillende tv-shows, zodat het maar weinig extra reclame moet maken. Attracties die de vzw niet zelf bezit, worden georganiseerd via een exclusief boekingsagent. Voor Nederland is dat de tv-magnaat John de Mol.

In 1995 genereerden Belgische en Nederlandse durvers voor Benji-Fun een omzet van bijna 20 miljoen frank. Als alles goed blijft gaan, moet binnen de vijf jaar 50 miljoen frank worden gehaald. Toch hangt de toekomst van Benji-Fun Belgium allerminst aan een betrouwbare kabel. “Op dit ogenblik bestaat er geen wetgeving inzake benji-springen of sky-diven. Wij zijn vragende partij voor een strenge wetgeving. Het ergste voor ons zou zijn dat dit soort activiteiten wordt verboden. Dan kunnen we de boeken sluiten,” vreest Kerkhofs. Zijn vzw wordt in september ondergebracht in de nv Euro-Fun Belgium. Een door de fiscus opgelegde wijziging die hem zeker niet gelukkig stemt. “Om veiligheidsredenen kunnen we alleen werken bij optimale weersomstandigheden. Dit komt neer op drie maanden per jaar. Ook blijft het steeds onzeker of iets wel een rage zal worden.”

Met zijn recentste attractie zit Benji-Fun alvast in de lift, althans om boven te komen. Afdalen of house-walking doe je te voet, aan de buitenkant van de wolkenkrabber en horizontaal. Alleen een stalen kabel zorgt voor het gewenste tempo.

STEFAN KERKHOFS (BENJI-FUN BELGIUM) Vragende partij voor een strenge wetgeving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content