AALST. WEGGEGOOID GELD
Honderdvijftig ton afgedankte meubels ophalen, en dan liefst weer verkopen. Dat deed Teleshop Meubelen in 1994.
“90 % van wat je hier ziet, zou normaal op het stort belanden, ” zegt Geert Wille, koördinator van vzw Kringloopcentrum Teleshop Meubelen in Aalst.
Samen met 4 andere werknemers en enkele vrijwilligers haalt Wille in Aalst afgedankte, maar nog bruikbare meubels en andere huisraad op. Deze spullen worden dan opnieuw te koop aangeboden.
“Op die manier creëren we werk voor een aantal laaggeschoolden en kunnen we goedkope spullen aanbieden aan kansarme mensen. Bovendien is er een toch niet onbelangrijk effekt naar de afvalverwerking toe, ” zegt Wille.
In 1993 verwerkte het centrum 108 ton meubels en huisraad. In 1994 haalde Teleshop Meubelen 150 ton op. Hiervoor werd er 1073 keer uitgerukt met een eigen bestelwagen. De omzet, gerealizeerd via de verkoop van de opgehaalde spullen, leverde in 1993 gemiddeld 200.000 frank per maand op. In 1994 steeg dit tot 250.000 frank per maand.
Wille : “Sinds januari 1993 hebben we een eigen vzw en een nieuwe winkel. Dat heeft ons flink wat geld gekost. Maar de opstartkosten hebben we bijna verwerkt. Als het met onze omzet in stijgende lijn blijft gaan, komt er bewegingsruimte voor bijkomend personeel, iets wat we broodnodig hebben. Eerst zou ik nog wel willen investeren in een kleine vrachtwagen. “
Het kringloopprincipe voor meubels en huisraad is niet echt nieuw. In Aalst wordt al 12 jaar met het principe geëxperimenteerd. Ook in andere Vlaamse steden wordt aan gelijksoortige initiatieven gewerkt. Om de samenwerking beter te koördineren en om de diskussie met de overheid te kunnen aangaan, werd onlangs een koepelorganizatie opgericht.
Geert Wille : “Via Ovam hebben we vrij goede kontakten met de overheid. Het plan bestaat bij Ovam om de kringloopcentra in Vlaanderen eenmalig te subsidiëren voor elk 2 miljoen frank. In totaal zou er 36 miljoen frank beschikbaar zijn voor dit projekt. “
Ook met het Aalsterse stadsbestuur wordt door Wille en de zijnen onderhandeld : “Dit jaar willen we met het bestuur gaan praten over een tonnagevergoeding. Als je weet dat de stad 2500 frank stortkosten uitspaart per ton afval dat via ons niet op het stort belandt, dan vind ik dat een redelijke vraag. In Genk bestaat zo een tonnagevergoeding trouwens al, net als in alle kringloopcentra in Nederland. “
GEERT WILLE (TELESHOP MEUBELEN) In 1994 maandelijks voor een kwart miljoen frank aan afgedanktemeubels verkocht.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier