AALST. KRUIDJE ROER ME

Wie dacht dat kruidenleer een overblijfsel was uit een antiek verleden, komt bedrogen uit. In Aalst leiden ze sinds kort opnieuw herboristen op.

“We reageren op de vraag van handelaars in natuur- en reformprodukten die tot hun verbazing merkten dat gediplomeerde kruidenspecialisten simpelweg niet meer te vinden waren. De kursus duurt twee jaar en omvat 128 lesuren. De aspirant-herboristen krijgen vooreerst een stevige wetenschappelijke basis in de maag gespietst. Centraal staat hier een uitgebreide brok biochemie en anatomie van de plant. Ook de talrijke toepassingen van het kruid in al zijn verschillende vormen komen aan bod. Dit alles wordt aangedikt met een praktisch pakket. Zo leren de kursisten onder andere het oogsten en het telen van diverse kruidensoorten onder de knie te krijgen en wordt extra aandacht besteed aan de verwerking van kruiden in cosmeticaprodukten. “

Aan het woord is David Ryckaert, doctor in de voedingsleer, en samen met Edith Moereels de drijvende kracht achter de opleiding herborisme. De lessen gingen voor het eerst van start in september 1994 in het Aalsterse Cemov (Centrum voor Vorming van Zelfstandigen en KMO).

De samenstelling van de kursisten is vrij heterogeen. Van systeemanalist tot BRTN-journalist, van bakker tot tandarts, allemaal willen ze meewerken aan de integratie van de kruidenwereld in hun levenswijze. Een specifieke vooropleiding is niet vereist. Met een diploma van middelbaar onderwijs op zak, kan je beginnen.

Afgestudeerden komen aan de bak in zeer diverse domeinen van de arbeidsmarkt : de landbouw, de kruidenteelt, de horecasektor… Zelfs bij bedrijven is er vraag naar herboristen.

Vanwaar die hernieuwde belangstelling voor kruiden na het in de vergeethoek geraken van de stiel vanaf 1950 ? Edith Moereels, licentiaat plantkunde : “In deze tijd van industriële vooruitgang en pollutie groeit langzaam het besef dat veel waardevols uit de natuur verloren aan het gaan is. De plant, dus ook het kruid, ligt aan de basis van het leven op aarde. Dankzij de planten wordt er zuurstof gevormd en ontstaan de primaire voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten en eiwitten. Deze zijn levensnoodzakelijk voor de mens. Velen voelen onbewust of bewust aan dat er moet teruggegrepen worden naar deze basisgegevens. Zo kunnen we op een verantwoorde wijze talrijke maatschappelijke problemen oplossen. Daarbij bevatten kruiden extra belangrijke ingrediënten, levenskrachten die ontregelde milieu- en gezondheidsprocessen opnieuw kunnen ompolen tot een harmonisch geheel. “

DAVID RYCKAERT & EDITH MOEREELS (CEMOV) Er is nood aan herboristen in de bedrijfswereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content