9 tips om zonder professionele camera een topfotograaf te worden

© Johan Lolos
OnePlus
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

29 april 2021, 10:24 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:11

Tuurlijk, echt professioneel fotograferen is een vak apart. Maar tegenwoordig maak je ook als amateurfotograaf eenvoudig prachtige foto’s. En daarvoor hoef je niet eens over een dure professionele camera te beschikken.

Veel smartphonecamera’s hebben namelijk al een heleboel in huis om dat ene perfecte Instagram-waardige plaatje te schieten. Hartjes en comments gegarandeerd! Hoe je je OnePlus smartphone optimaal inzet om je te ontpoppen tot topfotograaf? Professioneel fotograaf Johan Lolos deelt handige tips waarin hij al zijn fotografiegeheimen deelt.

1. Corrigeer de belichting handmatig

In de pro mode van de OnePlus 9-camera heb je de mogelijkheid om de belichting van de foto handmatig aan te passen. Dit kan door ofwel de lichtindex aan te passen via de EV-tool (die gaat van -2 tot +2), of door de sluitertijd aan te passen – de Shutter-tool. Hoe langzamer de snelheid (bijvoorbeeld 1/15), hoe helderder de foto zal zijn.

2. Verbeter je foto’s via een speciale app

Camera’s maken uit zichzelf al prachtige foto’s. Maar je kunt nog een stap verder gaan en je foto’s retoucheren met een gratis app zoals Snapseed. Je kan dan zelf het contrast, de verzadiging en de witbalans aanpassen en zelfs foutjes corrigeren in je foto’s. Ook vind je er een reeks filters en voorinstellingen.

3. Maak opnamen in RAW

In tegenstelling tot JPG kun je met het RAW-formaat, dat ook beschikbaar is op de OnePlus 9, veel meer informatie in de afbeelding opslaan. Als je een app zoals Snapseed gebruikt, kan je gemakkelijk details uit de hooglichten of schaduwen ophalen, wat moeilijker gaat met het JPG-formaat.

9 tips om zonder professionele camera een topfotograaf te worden
© Johan Lolos

4. Zoek naar natuurlijke contrasten

Het menselijk oog wordt van nature aangetrokken door contrasten. Een schaduwrijke plek en een zonnige plek? Probeer beide in je foto op te nemen, in plaats van enkel één van de twee. Je foto wordt hierdoor alleen maar interessanter. Probeer ook eens warme en koude tonen te combineren in dezelfde foto: dit is een erg fotogeniek contrast.

5. Voeg diepte toe aan je foto’s

Maak je foto’s dynamischer, interessanter en leuker door er diepte aan toe te voegen. Hiervoor bestaat een heel makkelijke truc: voeg een voorgrond toe. Probeer bij het maken van een foto van je kat je smartphone bijvoorbeeld achter het blad van een plant te plaatsen, terwijl je je op de kat concentreert. Zo zal de groene plant op de voorgrond erg wazig zijn, maar wordt meteen ook diepte aan je foto toegevoegd en een kleurrijk tintje. PS: dit werkt ook met mensen 😉

6. Verleng de sluitertijd bij het fotograferen van bewegende onderwerpen

Wil je een foto maken van een kind dat aan het voetballen of fietsen is? Van een leeuw die een gazelle achterna zit? Om ervoor te zorgen dat je foto scherp is, kan je het beste overschakelen naar de professionele modus en de sluitertijd verhogen. Probeer deze in te stellen op 1/1000 en je zult geen bewegingsonscherpte meer hebben. Als de foto te donker is, compenseer dan de belichting door de ISO te verhogen.

9 tips om zonder professionele camera een topfotograaf te worden
© Johan Lolos

7. Gebruik de regel van derden

Dankzij het 3×3 raster dat beschikbaar is op je OnePlus 9, kan je je foto’s gemakkelijker samenstellen met behulp van de regel van derden. Centreer je onderwerpen niet, maar plaats ze in een derde van je scherm. Dit geldt ook voor landschappen: probeer de horizonlijn in een derde te plaatsen in plaats van in het midden.

8. Maak foto’s tijdens zachte uren

Het middaglicht is de grootste vijand van een fotograaf. Of het nu gaat om een landschap of een portret, het licht is te sterk en veroorzaakt harde schaduwen die niet flatterend zijn. Probeer in plaats daarvan vroeg in de ochtend of vroeg in de avond te fotograferen, wanneer de zon lager aan de hemel staat. Als het echt onmogelijk is om je shoot zo te organiseren, probeer dan alleen de beschaduwde gebieden te fotograferen en vermijd de zonnige gebieden!

9. Wees creatief, zelfs als het donker is!

Combineer de nachtmodus van de OnePlus 9 met de statieffunctie. Zet je smartphone op een ministatief, activeer de lange sluitertijd en fotografeer jezelf terwijl je cirkels maakt met bijvoorbeeld een zaklamp. Je zal zien dat de resultaten erg mooi zijn. Je kan zelfs proberen om de sterren te fotograferen (als je niet in de buurt bent van lichtvervuiling)!

9 tips om zonder professionele camera een topfotograaf te worden

Neem deel aan de #TrueColorsBE Instagram-fotocampagne

Deel foto’s via Instagram van de “true colors” van jouw land, weg van de clichés, en voeg #TrueColorsBE toe. Zo doe je automatisch mee aan de wedstrijd waarbij 6 reizen te winnen vallen, elk naar een ander continent. Elke persoon kan meerdere keren deelnemen, op voorwaarde dat je verschillende foto’s post.

Je hoeft overigens geen smartphone uit de OnePlus 9-serie te hebben om mee te doen!

Meer over de campagne en wedstrijd vind je hier.

Voor de #TrueColors Scanner ga je naar: https://www.findyourtruecolors.com/

Volg OnePlus op Instagram #NeverSettle #ShotonOnePlus #TrueColors #TrueColorsBE