700 jaar Veere
Geknipt voor een weekendje frisseneushalen : het fraaie Veere in Zeeland viert zijn 700-jarig bestaan.
Heel exact weten ze het niet daar op Walcheren in de Schelde-delta, maar omdat in tolboeken van Engelse steden in 1296 voor het eerst melding werd gemaakt van kooplieden uit Veere, wordt dat jaar dan maar als officieel “geboortejaar” van de stad beschouwd. Zodat 1996 het 700ste verjaarjaar is.
Het havenstadje aan het Veerse Meer sinds 1961 afgesloten van de Noordzee ademt geschiedenis. Het oudste gebouw dat er nog overeind staat, is de 14de-eeuwse Campveerse Toren waar een hotel-restaurant een lange traditie voortzet : de toren is immers één van de oudste herbergen in Nederland, waar dorstig scheepsvolk al van in de 15de eeuw lafenis vond. Ook vorsten passeerden er : in 1575 kwam Prins Willem van Oranje bij zijn huwelijk met Charlotte de Bourbon hier het bruiloftsmaal genieten. Maar eigenlijk diende de toren als bewaker van de haven, samen met een tweelingbroer aan de overzijde, die echter bij een dijkval in 1630 in het water verdween.
Kanonnen herinneren nog aan de strijd tegen Spanjaarden, Fransen en Engelsen die allen enige tijd de plak hebben gezwaaid in dit deel van de Nederlanden. Kooplieden uit Schotland werden vredelievender onthaald : in 1541 sloot Maximiliaan van Bourgondië met hen een contract, waarbij de Schotten zich ertoe verbonden hun wol en huiden alleen langs Veere te verhandelen, in ruil voor een goed huis, bier en wijn, én een waterput waarin ze hun wol konden wassen. Die cisterne staat er vandaag nog altijd : een merkwaardig achthoekig bouwsel vlakbij de Grote Kerk. De stapelhuizen van de Schotten, die nu dienst doen als gemeentemuseum, het gotische stadhuis met z’n klokkenspel dat om het uur “Vier Weverkens” laat horen (de melodie blijft dagenlang in je hoofd) en de vele kleine huisjes in smalle straten vullen het hart van Veere, waar het dankzij een intelligente verkeersaanpak prettig wandelen is. Fietsen kan uiteraard ook. Bewegwijzerde routes leiden je over goede fietspaden en rustige landweggetjes doorheen Walcheren naar het al even historisch gekleurde Middelburg (ooit thuishaven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie), naar dorpen als Vrouwenpolder of Serooskerke, of in een grote lus rond het Veerse Meer. Dat het aardig kan waaien, is voor de fietsers niet altijd een pretje, maar voor windsurfers is het hier natuurlijk een paradijs.
Het komende weekend rakelt Veere zijn Schots verleden op met bagpipers en al en ook de volgende weken valt er nog één en ander te beleven tijdens het Zeeland Nazomer Festival. Waarop wacht u nog ? Spring in de wagen. Of beter, hijs de zeilen van uw jacht en vaar er naartoe.
NATHALIE BEVERNAEGIE
Veere telt twee hotelletjes, de Campveerse Toren en het Waepen van Veere. Overnachten bij particulieren kan ook. Alle info : VVV-kantoor, Oudestraat 28, postbus 23, 4350 AA Veere, Nederland. Tel.0031-118.50.13.65.
Veere Kleine, gezellige havenstad in Zeeland.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier