7 keer lekker tafelen zonder das
Pieter van Doveren selecteerde 7 uitverkoren adressen waar u vlot en in een hedendaagse ambiance kunt eten.
Callens Café: ontbijt, bar, brasserie en restaurant: Louizalaan 480, 1050 Elsene, tel. 02 647 66 68. Open van 7.30 uur voor het ontbijt, non-stop tot 24 uur.
Restaurant ‘t Huis van Lede: Lededorp 7, 9772 Lede (Kruishoutem), tel. 09 383 50 96.
Restaurant Le Jules d’Emilie: Terkamerenboslaan 25, 1170 Bosvoorde, tel. 02 660 26 77, www.lejulesdemilie.be, lunch: 15 euro.
Bistro Petit Cabaret: Appelmarkt 1, 8630 Veurne, tel. 058 62 04 02, www.petitcabaret.be
.bar: food, drinks, music: Kernstraat 39 (rue du pépin), 1000 Brussel, tel. 02 503 04 03, www.pointbar.be
Venue: Nieuwpoortlaan 56, 8660 De Panne, tel. 058 41 13 70, www.venue.be
Restaurant Villared: Leenstraat 51, 8870 Izegem, tel. 051 30 38 58, www.villared.be
1 CALLENS CAFÉ
Jean en Olivier Callens zijn de vierde generatie van een bekende horecafamilie: recent openden zij op het gelijkvloers van de Brusselse IT-Tower het Callens Café. Vanaf de eerste dag was dit eethuis een place to be en er zijn genoeg argumenten aanwezig om in een rooskleurige toekomst te geloven. Dan denken we niet eens aan de commerciële ligging, de vlotte formule met ontbijt- parlour, café, lunch- en dinerrestaurant en bar onder één en hetzelfde grote dak of aan de inrichting met uiteenlopende ambiance in één grote ruimte (café- en barsfeer, brasseriesfeer en restaurantsfeer). Neen, ons vertrouwen in de duurzaamheid van Callens Café is vooral gebaseerd op de achtergrond van de broers Jean en Olivier Callens. Ze stammen namelijk uit een vier generaties oud horecageslacht. Hun ouders exploiteerden tot vorig jaar het vermaarde restaurant Callens in de Handelsstraat in Brussel, waar politieke kopstukken en diplomaten elkaar decennialang in alle beslotenheid ontmoetten bij smakelijke traditionele Franse bereidingen en een goed glas wijn.
De twee broers sloegen de handen ineen en beslisten een formule te lanceren die geënt is op actuele behoeftes. De oudste, Jean, is 33 jaar en werd opgeleid in Londen en bij de bekende Waalse traiteur Laurier. Olivier is twee jaar jonger en stond lang bij zijn ouders in de keuken. In Callens Café presenteren zij een traditionele, Franse en Belgische keuken, gemaakt met goede producten en op een hedendaagse manier verpakt.
Specialiteiten zijn onder meer garnaalkroketten volgens het recept van grootvader (8,70 euro) en stoofgerechten, zoals kalfsblanquette (13,60 euro), karbonade op z’n Vlaams (12,60 euro), vol-au-vent (8,50 euro), gehaktballen in tomatensaus (8,75 euro) en cassolette van kip uit Bresse met morieljes (21,50 euro).
Callens Café wordt ‘s middags vooral bezocht door hongerige bureaucraten, eurocraten en zakenlui. ‘s Avonds is het gebeuren branché bruxellois.
2 ‘T HUIS VAN LEDE
Restaurant ‘t Huis van Lede opende in februari in het vroegere café ‘In den Hert’ op het dorpsplein van het idyllische Lede. De 26-jarige Frederick Dhooge en de 22-jarige Joke Sulmon kregen een gedegen beroepsopleiding, werkten in toprestaurants (Hof van Cleve, Oud Konijntje, Comme chez Soi en Chez Bru) en liepen al een tijdje met de kriebels rond om zelf iets te beginnen. Zij waagden hun kans en verbouwden, voor een deel eigenhandig, het oude café. Het bleek een schot in de roos: ‘t Huis van Lede was vanaf de eerste dag een succes. Troeven zijn de landelijke ligging, de jonge aanpak, de smakelijke gerechten gebaseerd op verse producten en de gunstige prijs-kwaliteitverhouding.
Frederick begint om 6 à 7 uur ‘s ochtends en werkt de hele dag door tot ‘s avonds laat. De spijskaart is beknopt. Populair is het aantrekkelijk geprijsde menu, dat in driegangenversie op 34 euro en in viergangenversie op 40 euro komt. De wijnkaart werd samengesteld door de getalenteerde, jonge sommelier Stijn Van der Beken van Hof van Cleve en is interessant en werelds. Een minpuntje zijn de toiletten. Die bevinden zich buiten, aan de andere kant van het terras, op de plaats waar voorheen het brood werd gebakken en de bieten werden bewaard.
3 LE JULES D’EMILIE
De naam komt van Jules, die tweeënhalf jaar oud is. Hij is het broertje van Emilie, die zesenhalf is. Het zijn de kinderen van Thierry Van Bost, die naar een naam zocht voor zijn nieuwe restaurant. Le Jules d’Emilie bevindt zich op het gelijkvloers van een hoekhuis in Bosvoorde. De eetzaal is ingericht in Flamant-stijl, dus beige en elegant landelijk, en biedt plaats aan hooguit dertig gasten. Vanuit de restaurantzaal zie je in de keuken Philippe Lartigue in de weer. De kok komt uit Nantes, werkte in betere eethuizen (Maurice à Olivier, Au Vieux Boitsfort) en presenteert in Le Jules d’Emilie een beknopte kaart met smakelijke bereidingen, geënt op de Franse boterkeuken. Voorbeelden zijn, onder meer: roerei met verse kruiden en zomertruffel (17 euro), eendenlever ‘premier cru’ met gekarameliseerde nectarine (19 euro) of gepocheerde schartong met worst uit Lyon, dubbel gedopte tuinbonen en erwtjes en boter met bonenkruid (20 euro).
De bediening is in het Frans en voor een beginnend restaurant worden er flinke prijzen gehanteerd.
4 PETIT CABARET
In een voormalig cabaret, in de schaduw van de kerk aan de Veurnse Markt, openden twee jonge mensen de wijnbistro Petit Cabaret. Vincent Florizoone is familie van de stichters van het pretpark Bellewaerde en werkte als kok in toprestaurants zoals Don Alfonso (Italië) en was de rechterhand van Bruneau (Brussel). Annelies was zes jaar lang manager in het Gentse Café Théâtre.
Achter een wijnrood tochtgordijn van velours ontvouwt zich een nostalgisch knusse eetzaal met zand op de planken vloer. Het aantal tafels en ook het aantal bereidingen op de spijskaart zijn beperkt. Vincent trekt wekelijks naar de vroegmarkt in Rungis (Frankrijk) en koopt daar gunstig geprijsde ingrediënten van eerste kwaliteit. Voorbeelden zijn: ravioli van eigen deeg, gevuld met ganzenlever en versierd met parmezaanse kaas, tapenade van boleet, truffelolie, pancetta en bieslook en een saus op basis van witte selder (14 euro), verse Portugese gamba’s op drie manieren bereid – gegrild, als tartaar en als bisque – (15 euro), en gebakken zwezerik met gebakken cantharellen, groene asperges, schorseneren en witte truffelolie (19 euro).
De seizoensgebonden gerechten krijgen ondersteuning van een interessante wijnkaart. De flessen werden geselecteerd door Peter Verheyde, die zes jaar ‘maître sommelier’ was bij Alain Ducasse. Hij werkte twee jaar in The French Laundry in de Verenigde Staten, het beste restaurant van de wereld, en geraakte daar in de ban van wijnen uit Oost-Europa. Peter Verheyde ging ter plaatse op zoek naar de beste wijnen uit Slovenië, Kroatië en Griekenland.
5 .BAR (‘point bar’)
Caroline Colson volgde studies binnenhuisarchitectuur en belandde als commercieel medewerkster op het kantoor van de bekende Waalse traiteur Loriers. Daar ontmoette zij Michel Van Hoecke, die kan bogen op dertien jaar terreinwerk. De twee filosofeerden over een nieuw restaurantconcept en openden een eethuis waar de gasten individueel van een hele reeks verschillende bereidingen kunnen proeven.
In de buurt van de Naamsepoort in Brussel werd de geschikte locatie gevonden. Caroline ontwierp zelf de inrichting, wat niet moeilijk was, gezien haar opleiding. Christophe Durieux is de chef-kok. Hij werd opgeleid in sterrenrestaurants en voelde van meet af aan waar Caroline en Michel naartoe wilden. Omdat Caroline van transparantie houdt, stelde zij voor om de bereidingen te serveren in doorzichtige glazen, kommen en vazen van verschillend formaat. .bar opende midden in de zomer en trok vanaf de eerste dag ‘s avonds volk. De spijskaart is gepresenteerd in een doorzichtige koker en vraagt om uitleg. Er is één voorgerecht: méli méla van fingerfood, naar de inspiratie van de dag (8 euro). De hoofdgerechtjes zijn ingedeeld in drie rubrieken: ‘fraicheurs’ (frisheid), ‘pâtes’ (deegwaren) en ‘les inédits’ (onuitgegeven gerechten). Neem je de formule ‘plateau bar’ (19 euro), dan kies je uit iedere rubriek één gerechtje. Ga je voor ‘plat’ (16 euro), dan kies je één gerechtje uit de rubrieken ‘fraicheur’ en ‘pâte’.
6 VENUE
Op de plaats waar de grootouders en ouders sinds 1947 restaurant Avenue openhielden, kwam in april van dit jaar restaurant Venue. Kleindochter Nathalie Deuwel en haar man Danny Verhaeghe gooiden het roer om en verrassen het conservatief ingestelde kustpubliek met een nieuw restaurant met een opzienbarend decor en een avontuurlijke spijskaart. De geslaagde inrichting is van Dick Grootaert, onder meer bekend van de cocktailbar Oasis. Hij is een vriend des huizes en vroeg voor deze job carte blanche. Het resultaat mag gezien worden: omdat de eigenaars houden van Thailand en Italië vind je invloeden uit deze landen terug. Italiaanse accenten tref je onder meer aan in de kalkvormen langs het plafond, in de luchters en muurlampjes uit rood glas, geblazen in Murano, in de kussens bekleed met warm gekleurde Italiaanse stoffen en in de vloer van gepolijste negro absoluto, de hardste natuursteen.
Nathalie Deuwel is de chef-kok. Vroeger kookte zij uitsluitend traditioneel Belgisch. Bij de opening van Venue kwamen er ook Italiaanse en Thaise gerechten op de spijskaart. Specialiteit is chu chip la of grote gamba’s met zachte Thaise curry (23 euro) en yam nua of biefstuk met koriander, pijpui, vissaus, munt en limoensap (15,50 euro). Klassieke gerechten die populair blijven, zijn: zeetong meunière met echte frieten (26 euro) en kalfsnier Dyonnaise (21 euro). Het viergangenmenu kost slechts 30 euro. In de kelder is een aangename loungeruimte om te aperitieven en om koffie te drinken.
7 VILLARED
Een modieus eethuisje zoals Villared verwacht je niet op deze plek in Izegem. Bij het vallen van de avond ziet het rechthoekige, bakstenen gebouw er modern en een beetje geheimzinnig uit. Vanaf de straat zie je, boven een blauwe lichtstrook, de kok in zijn keuken. Door het keukentafereel, de neonreclame van Maes-bier voor de deur en het hoger gelegen terras dat als een bootdek door een stalen balustrade is omgeven, doet het geheel denken aan een hyperrealistisch schilderij. Binnen wacht een warme, actuele inrichting, die vooral ‘s avonds – wanneer de kaarsjes branden – tot haar recht komt. Muurpanelen van bruin hout met een verlichte nis, tafels met stoffen lopers, designbestek en rode waterglazen, en grillig gedraaide luchters met ijzeren tentakels en artistieke rode lampenkapjes brengen de gepaste sfeer om in deze intieme dining room ontspannen te tafelen. De muziek overgiet dit alles met een loungesausje. Katja Berus ontvangt en is eigenlijk tandtechnicus van beroep. Zij kwam als jobstudent met de horeca in aanraking. Katja baatte, samen met haar man Dave Debal, het restaurant van de golfclub van Ieper uit. Dave Debal leerde het kokvak bij Ducasse in Parijs en in Dock’s Café in Antwerpen. In zijn eigen restaurant kiest de kok voor klassieke brasseriegerechten, zoals garnaalkroketten (9,50 euro), zeetong meunière (22,50 euro) en gebakken Ierse Rib-Eye (18 euro). Dit conservatieve repertoire vult hij aan met meer inventieve, seizoensgebonden suggesties. In Villared kan de bezoeker vele kanten op, want klanten zijn al welkom voor één gerecht en een glas wijn. Voor de haastige eters is er een lunchmenu met voor- en hoofdgerecht, een karafje wijn en koffie voor 20 euro.
Pieter van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier