65.000 Belgische miljonairs: Welke bank beheert het best uw vermogen?
De Belg is rijk. Maar wordt zijn geld wel goed beheerd? Klanten van Bank Degroof kunnen volgens het vakblad Euromoney alvast op hun beide oren slapen. Het magazine riep de bank uit tot beste Belgische vermogensbeheerder. Trends spit de resultaten verder uit en neemt een kijkje achter de deuren van de winnaars.
Private banking, de officiële benaming voor het bankieren voor burgers die er financieel warm inzitten, teert op discretie. Het internationale vakblad Euromoney trachtte voor het derde jaar op rij de mist in de sector op te klaren. Via onderzoek bij de sectorspelers, insiders en waarnemers rangschikt Euromoney in verschillende landen de private bankers op basis van diverse criteria. Klanten kwamen in het onderzoek niet aan bod om de simpele reden dat klanten van privébankiers zich liever niet bekend maken. Discretie, weet u nog.
Hoewel vele private bankers de enquêteresultaten op hun website en officiële documenten weergeven, tenminste als ze hoog scoren, luidt er ook kritiek op het onderzoek. De criteria waarop de rankings zijn gebaseerd, zijn niet altijd even duidelijk en ook de methodologie durft nog wel eens te veranderen. Toch geeft de meerderheid toe dat het onderzoek richtinggevend is en enig in zijn soort.
Bank Degroof gaat in de meeste categorieën met het goud lopen, op de voet gevolgd door de winnaar van vorig jaar, Petercam, en de internationale mastodont UBS. Trends zet de belangrijkste resultaten op een rij en neemt een kijkje achter de deuren van de winnaars. Die deuren geven trouwens bijna allemaal uit op Belgische banken. In de top tien van de beste private banken in België zetelen slechts twee buitenlanders: UBS en ABN Amro Private Banking. Ronkende namen zoals Citigroup of tot de verbeelding sprekende spelers als Lombard Odier Darier Hentsch staan respectievelijk op stek achttien en vijftien.
De vier Belgische grootbanken Dexia, KBC, Fortis en ING zijn alom vertegenwoordigd in de rankings, maar stoten zelden door tot de top drie. Enkel voor het gebruik van technologie en het aanbieden van filantropische diensten scoren ze het hoogst op de lijsten.
Kleine Belgische nichespelers zijn moeilijker te vinden in de rankings van Euromoney. Bank Delen bijt de spits af op de achtste plaats. Puilaetco Private Bankers volgt wel op de voet op de tiende plaats, maar in realiteit behoort deze bank tot de grotere KBL Group European Private Bankers.
Bank Degroof: beste Belgische private banker
Bank Degroof valt in de prijzen: beste private banker algemeen, beste vermogensbeheerder voor klanten met een vermogen tussen 1 en 10 miljoen euro, beste vermogensbeheerder voor klanten die hun vermogen hebben geërfd…
Bank Degroof is niet zomaar een nieuwkomer op de markt van private bankers. Ze richt al sinds 1871 haar pijlen op de rijkere Belg. Jarenlang werd de zakenbank gepercipieerd als Brussels en Franstalig. Vandaag ligt haar hoofdzetel nog wel in de Belgische hoofdstad, maar is de bank ook actief in Luxemburg, Zwitserland, Spanje, Frankrijk en Nederland (zie kaart). De expansie werd voornamelijk verworven door overnames. In eigen land reef Bank Degroof in 2003 De Buck Vermogensbankiers binnen. Een jaar later slorpte ze volledig de joint venture met S&D Asset Management op, die zich in hoofdzaak richtte op Nederbelgen. En ze nam een belang van 10 % in Capital & Finance (CapFi), de holding boven de Brusselse vermogensbeheerder Capital & Finance Asset Management.
Ook in het buitenland zit Degroof niet stil. Eind 2005 mislukte evenwel een volledige overname van de Nederlandse zakenbank Van der Hoop. Met meer succes nam Banque Degroof Luxembourg rond dezelfde periode Banque Nagelmackers 1747 in Luxemburg over van Delta Lloyd.
Bank Degroof maakt er geen geheim van dat ze plannen heeft om naar de beurs te stappen, maar wacht nog steeds het goede moment af. Het aandeelhouderschap zit vandaag voor ongeveer 60 % in handen van de families rond de huidige acht gedelegeerd bestuurders, die worden aangestuurd door Alain Siaens, de partners en het personeel. De holding Bois Sauvage bezit 13,29 % van het kapitaal en is daarmee grootaandeelhouder.
Op 30 september 2005 sloot Degroof haar boekhouding af. De cijfers ogen puik. De bankiers beheren 19,7 miljard euro voor hun klanten, die voor het gros bestaan uit particulieren (14,6 miljard euro), maar ook institutionelen (2 miljard euro) en collega’s-concurrenten (3,1 miljard euro). De nettowinst klokte af op 49,6 miljoen euro, een goede 50 % meer dan het jaar daarvoor. Met dank aan onder andere de beter presterende aandelenmarkten.
Bank Delen: beste nichebank
Tussen de grote jongens staat Bank Delen haar mannetje in de top tien van beste private bankers. Hoewel Bank Delen niet wil horen dat ze klein is, is ze in de top tien een uitzondering op de grotere spelers. De bank beheerde in 2005 voor zowat 10.400 klanten ongeveer 9 miljard euro en is daarmee volgens eigen zeggen marktleider in Vlaanderen. Bank Delen focust zich in tegenstelling tot de andere spelers alleen op vermogensbeheer en voornamelijk op particulieren. Slechts 2 % tot 3 % van de klanten zijn institutionelen. Andere activiteiten als corporate finance of pure beurstransacties laat ze links liggen.
Bank Delen is gesticht door André Delen, die in 1936 een wisselagentschap in Antwerpen opende. Vijftien jaar geleden begon de bank zich voornamelijk toe te spitsen op vermogensbeheer en begon ze ook aan een geleidelijke overnamepolitiek. Vandaag valt de bank grotendeels onder de holding Ackermans & van Haaren, die ook een grote participatie in Bank J. Van Breda heeft. Met deze laatste heeft Bank Delen een afspraak dat klanten met een vermogen van meer dan 500.000 euro onder de vleugels van Bank Delen worden geplaatst voor hun vermogensbeheer. “Zelf hanteren we niet echt een financiële limiet voor de intrede van klanten,” legt gedelegeerd bestuurder Paul De Winter uit. “In realiteit zien we wel dat de meeste klanten een belegbaar vermogen hebben dat boven de 250.000 euro uitsteekt.”
In 2004 boekte de bank 52 miljoen inkomsten en een winst van ongeveer 17 miljoen euro. Cijfers voor 2005 worden nog niet vrijgegeven, maar de analisten verwachten 60 miljoen euro inkomsten en 25 miljoen euro nettowinst. In de helft van 2005 bedroeg de winst al 13 miljoen euro.
In 2005 was de bank nog nummer drie in de algemene ranking van beste private bankers. Hoewel de bank in andere rankings zoals beste private bank voor klanten met een vermogen tussen 500.000 en 1 miljoen euro en klanten met middelen tussen 10 en 30 miljoen euro nog steeds een topvijfplaats haalt, komt ze in andere rankings niet voor. “Euromoney gaat ook na hoe goed vermogensbeheerders zijn in bijvoorbeeld metaalinvesteringen, beleggingen in kunst en dergelijke. Dat zijn activiteiten waar wij niet specifiek in gespecialiseerd zijn, waardoor we ook geen plaats kunnen veroveren in de rankings,” verklaart Paul De Winter.
Petercam: beste bank voor de superrijken in spe
Petercam staat dit jaar haar eerste plaats in de algemene ranking af aan Bank Degroof, maar blijft hoge toppen scheren in de sublijsten: nummer één voor de klanten met een vermogen tussen 500 en 1 miljoen euro, beste speler op het vlak van aandelen en beste voor vastgoedbeleggingen.
Met zestien vennoten en zo’n 300 personeelsleden vaart Petercam haar eigen koers. Een koers waaraan ze strak wil vasthouden. Fusies of overnames staan niet op de shortlist van de vermogensbeheerder, omdat deze de cultuur van het huis kunnen bedreigen, verklaarde de speler twee jaren geleden nog bij monde van gedelegeerd bestuurder Pierre Drion. Petercam heeft geen bankstatuut, maar bouwt bewust verder op het partnerschap. Concurrenten wijzen er wel eens op dat de partners, hun netwerk en hun bekendheid het financiële huis tot een hoger niveau tillen.
In de media wordt Petercam vaker omschreven als beurshuis dan als vermogensbeheerder. De activiteiten van de onderneming stoelen op drie poten: vermogensbeheer, beursverrichtingen en corporate finance. Deze laatste afdeling was onlangs nog betrokken bij de overname van Telindus door telecomspeler Belgacom. Eerder had het Belgacom al geholpen aan een beursnotering. Samen met Bank Degroof en KBC prijkte Petercam vorig jaar nog als enige Belgen in de top 25 van belangrijkste adviseurs bij fusies en overnames in Europa.
Zoals vele andere financiële huizen, zag Petercam het licht door een fusie. In 1968 besloten de wisselagenten Peterbroeck en Van Campenhout de handen in elkaar te slaan. Vandaag is Petercam actief in de buurlanden (zie organogram) met eigen kantoren in onder andere Amsterdam, Luxemburg, Parijs, Londen en New York. In eigen land heeft het vijf uitvalsbasissen.
In 2005 beheerde Petercam 12 miljard euro voor haar klanten. Geschat wordt dat de winst zal afstevenen op ongeveer 40 miljoen euro na belastingen. In 2005 moet Petercam wel een klap incasseren via haar derivatendochter NIBC Petercam Derivatives, een joint venture tussen de Nederlandse zakenbank NIB Capital en Petercam. De derivatendochter werd op non-actief gesteld wegens aanhoudende verliezen.
UBS: best presterende buitenlander
De Zwitserse grootbank UBS is een gekende naam in de internationale financiële kringen, maar doet bij minder Belgen een belletje rinkelen. Eind 1997 kondigden Union Bank of Switzerland en Swiss Bank Corporation een fusie aan die in 1998 tot het ontstaan van UBS AG leidde. Internationaal boert het financiële conglomeraat zeer goed. Binnen enkele weken zullen de cijfers van 2005 worden bekendgemaakt en voor de aandeelhouders is het hopen dat ze in de lijn liggen van deze uit het derde kwartaal 2005. Toen steeg de nettowinst in vergelijking met het vorige kwartaal met 29 % tot 1,79 miljard euro. UBS kondigde alvast aan dat ze de markt zag verzwakken, maar dat ze hoopvol was dat de eigen resultaten niet zouden verbleken.
In België is UBS sinds 2002 aan de slag. Momenteel bedient ze haar clientèle via Brussel, maar algemeen directeur Thomas Steiger kondigt aan dat de bank in maart 2006 een tweede kantoor opent in Antwerpen. Cijfers over aantal klanten of beheerd vermogen geeft de instelling niet vrij per land. Wereldwijd claimt de firma leider te zijn in private banking met 1417 miljard Zwitserse frank onder beheer.
In België kan de groei van UBS volgens Thomas Steiger afgemeten worden aan de groei van het personeelsbestand: in 2002 gingen tien werknemers bij UBS aan de slag, vandaag werken er 48. UBS mikt in ons land op particulieren en ondernemers die ten minste 500.000 euro te investeren hebben. Maar ook op sportlui, artiesten en entertainers. Volgens Euromoney levert UBS de beste service aan deze doelgroepen. Steiger: “Deze mensen vragen een heel andere aanpak dan bijvoorbeeld ondernemers. Ondernemers beginnen met een bescheiden kapitaal en zien dat steeds aangroeien. Sportmensen daarentegen kunnen soms op heel jonge leeftijd fortuinen vergaren, maar de geldstroom kan stilvallen op hun dertigste. De wijze waarop hun geld moet beheerd worden, vraagt dus een andere aanpak.”
Fortis Private Banking: betrouwbare nummer drie
Onafhankelijk van hoeveel middelen de klant ter beschikking heeft, Fortis Private Banking staat steeds in de top drie als beste private bank. Fortis Private Banking is sinds 1997 de algemene benaming voor wat in België en Nederland nog steeds bekend staat als MeesPierson.
De roots van MeesPierson gaan terug tot in 1720 en tot in Nederland, en kreeg vaste vorm in 1993, toen de twee Nederlandse organisaties Gregorius Mees en Pierson & Co fuseerden. Lang vaarde het fusiebedrijf niet zijn eigen koers, want vier jaar later werd het overgenomen door Fortis.
Fortis Private Banking zet haar deuren open voor klanten met een vermogen van ten minste 1 miljoen euro. Wereldwijd vertrouwen bijna 100.000 klanten hun gezamenlijk vermogen van 54,7 miljard euro aan de organisatie toe.
Fortis is momenteel druk bezig met vermogensbeheer en breidt haar actieradius ook uit naar de minder gefortuneerden. Twee weken geleden liet Fortis Bank verstaan dat ze op zoek is naar honderd nieuwe personal bankers. Een personal banker staat in voor klanten met een belegbaar vermogen van ten minste 250.000 euro en ten hoogste 1 miljoen euro. Wie die kaap overschrijdt, is welkom bij Fortis Private Banking. Wie als welgestelde op zoek is naar het beste taksadvies, kan volgens Euromoney ook het best aankloppen bij Fortis Private Banking. In die categorie scoort ze het hoogst.
Extra rangschikkingen en meer gedetailleerde info krijgt u bij Euromoney: www.euromoney.com
An Goovaerts
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier